Путин: Русия няма да позволи външна намеса в Сирия

ООН: Насилието се разраства, вече е опасно за наблюдателите

Путин: Русия няма да позволи външна намеса в Сирия

Руският президент Владимир Путин заяви, че единствено сирийският народ има право да реши дали президентът Башар Асад да се оттегли от властта и така потвърди позицията си за недопускане на външна намеса в Сирия въпреки призивите на международната общност.

 

На този фона силите на Асад продължават с насилието срещу опозицията, която бе обявена от режима за "терористи". Жертвите вече са над 15 000 души, а ООН обяви, че насилието се увеличава и в страната вече е опасно за наблюдателите на организацията.

 

"Не всички сирийци искат промяна на правителството и затова всички страни в конфликта трябва да преговарят за прекратяване на кръвопролитията, каза Путин на пресконференция в Лос Кабос, Мексико, където участва в срещата на върха на Г-20. Руският президент заяви, че иска в Сирия да не се допусне ситуация като тази в Либия и в други северноафрикански страни, където насилието продължава въпреки смяната на режимите.

Различията между подходите на Русия и западните ѝ партньори към Сирия остават, каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ройтерс, цитирана от БТА, отбелязва, че с изявлението си за Сирия Путин е опровергал информациите, че вече не подкрепя сирийския лидер.

 

Президентът на САЩ Барак Обама от своя страна се обяви за политически преход в Сирия.

 

Русия и Китай съзнават опасността от гражданска война в Сирия, но все още не се присъединяват към международен план за сваляне на президента Башар Асад, заяви Обама на пресконференция в Лос Кабос.

 

"Не бих казал, че сега Съединените щати и международната общност имат обща позиция с Русия и Китай. Мисля обаче, че двете страни признават сериозната опасност от гражданска война в Сирия", добави Обама.

По-рано тази седмица Обама и Путин се срещнаха в Лос Кабос, но различията по отношение на Сирия не бяха преодолени.

 

На този фон Асад продължава офанзивата срещу опозицията на много места в страната.

 

Шефът на наблюдателската мисия на ООН генерал Робърт Муд съобщи пред Съвета за сигурност на ООН, че насилието се разраства и за наблюдателите става твърде опасно.


Генерал Муд открои влошаващите се условия в Сирия четири дни след като прекъсна патрулите на 300-те невъоръжени наблюдатели на ООН. Той каза, че е взел това решение след като наблюдателите били обстрелвани поне 10 пъти миналата седмица и всеки ден попадали в престрелки, при които били улучени девет автомобила на ООН за осем дни.

Наблюдателите на ООН обаче имат моралното задължение да останат в Сирия, въпреки че патрулите им бяха прекратени заради насилието, продължи генерал Муд.

На заседанието на Съвета за сигурност заместник-посланикът на Русия в ООН Игор Панкин изрази съжаление, че генералът не се е консултирал със Съвета преди да вземе решението за прекъсване на мисията на наблюдателите и подчерта, че правителството на Башар ал Асад не
е единственият виновник за насилието в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят