Путин: Русия ще помага за решаване на балканските енергопроблеми

Путин: Русия ще помага за решаване на балканските енергопроблеми

Русия ще направи всичко възможно за решаването на енергийните проблеми на Балканите, заяви в неделя в Загреб руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАССС. Той взе участие в срещата на високо равнище на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката, на която присъства и българският държавен глава Георги Първанов. Двамата по-късно ще имат отделна среща.

"Русия, като един от световните лидери в добива на нефт и газ, ще направи всичко възможно за решаването на енергийните проблеми на региона", подчерта руският президент. Той допълни, че това ще стане на основата на баланс на интересите и еднаква отговорност на доставчиците, преносителите и потребителите на електроенергия.

"Вече имаме солидна основа за по-нататъшно енергийно сътрудничество", допълни Путин и припомни, че 73 млрд. куб. м руски природен газ и 59 млн. т нефт са доставени в страните от Югоизточна и Южна Европа само през 2006 г. По думите му стратегическа цел на сътрудничеството в енергийната сфера е обезпечаването на достъп до енергоресурси и гарантирани доставки за всички страни от балканския регион. Руският държавен глава отбеляза, че с оглед на европейската интеграция на страните от Балканите, бъдещите отношения с тях ще се развиват при взаимодействие с ЕС.

Русия е "отворена за съвместна работа по създаването на регионални възли на енергийния транзит" при спазване на най-високи екологични стандарти, посочи президентът на Русия.

Той посочи, че страната му е заинтересована от бъдещата продажба на синьо гориво в региона, както и от използването на транзитните възможности на Балканите и от строителството на подземни газохранилища. Според Путин така ще се подобри снабдяването на региона и той ще стане по-привлекателен и по-важен за решаването на енергийните проблеми в Европа.

Путин посочи, че интерес представлява газификацията на Македония с разширяване на мрежата от газопроводи с включване на Албания, Южна Сърбия и Косово.

"Водихме предварителни разговори, консултации и с нашите български партньори, и се надявам, че на срещата с господин Първанов ще имаме възможност да продължим този диалог", каза руският президент.

На форума Георги Първанов отново отправи покана към балканските страни да се присъединят към проекта за строителството на АЕЦ "Белене".

България има намерението в рамките на дебата в ЕС да отстоява бъдещето на ядрената енергетика, заради чистотата на производството и неговата ефективност, посочи Първанов.

Той допълни, че ще отстоява правото на всяка страна да развива производството на електроенергия на базата на различни енергоизточници, като стриктно се придържа към нормите на действащите стандарти за опазването на околната среда. За България разнообразяването на енергийните ресурси и енергийните източници е един от важните фактори за повишаване на енергийната сигурност в страната и в региона, каза още президентът.

Без осигуряване на непрекъснато енергоснабдяване не би могло да има конкурентен и ефективно функциониращ енергиен пазар, заяви Първанов, отбелязвайки, че след спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" е създала ситуация на постоянен електроенергиен дефицит в региона.

Цените на електроенергията в Югоизточна Европа се повишиха и затова продължаваме да призоваваме ЕС, след разумна преценка на алтернативите на Балканите в краткосрочен и дългосрочен план, да предприеме адекватни мерки за преодоляване на създалата се ситуация, каза още държавният глава.

Той посочи три приоритета на енергетиката, които са от важно значение за региона - конкурентноспособна енергетика, енергийна сигурност и непрекъснатост и ритмичност на доставките в дългосрочен план, както и постигане на приемлив за страните от Югоизточна Европа баланс между снабдяването с енергоносители, развитието на енергетиката в региона и опазването на околната среда.

България, като член на ЕС, ще съдейства активно за реализирането на европейската стратегия за развитието на енергетиката, за енергийната сигурност и справянето с климатичните проблеми, каза още Първанов.

Споделяне

Още от Бизнес