Путин: Русия ще произвежда забранени по-рано ракети, но няма да ги разполага първа

Владимир Путин по време на форума във Владивосток

Русия ще произвежда ракети, забранени от вече недействащ договор за контрол на въоръженията, но няма да ги разполага първа, каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Ние вече открито заявихме, че няма да разполагаме, след като американците изпробваха такава ракета. Няма да разполагаме, но разбира се, ще произвеждаме такива ракети, в региони, където не се появяват ракетни системи американско производство от подобен клас с наземно базиране", каза Путин на Източния икономически форум във Владивосток.

Той изрази тревога от изявленията на САЩ за разполагане на ракети в Япония и Южна Корея. Според него подобно разполагане поражда заплаха за значителна част от територията на Русия.

"Ако те (американските ракети) бъдат разположени в Япония и Южна Корея, ние разбираме, че това ще бъде направено под предлог за справяне със заплахата от Северна Корея, но и за нас то създава определени и съществени проблеми. Защото тези ракетни системи вероятно ще покриват значителна част от руската територия, включително в Далечния изток", каза Путин.

Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви, че САЩ не са предлагали на Япония да разполагат на нейна територия американски ракетни комплекси.

Миналия месец беше сложен край на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ се оттеглиха от знаковото споразумение от времето на Студената война, обвинявайки Русия в нарушаването му. Москва отхвърля обвиненията.

Путин заяви, че е предложил на американския президент Доналд Тръмп да купи от Русия най-ново въоръжение, включително свръхзвуково. САЩ обаче са казали, че сами планират да произведат подобно въоръжение.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?