Путин: Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система

С Тръмп си говорели на малки имена, само опонентите на американския президент му попречили да подобри двустранните отношение

Путин: Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система

Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция в Москва в петък.

Русия "трябва да бъде устремена към бъдещето, трябва да бъде много модерна, политическата система трябва да е гъвкава, икономиката трябва да се базира на високи технологии. Производителността на труда трябва многократно да нарасне", каза Путин.

Властта и цялото руско общество трябва да насочат вниманието си и към проблемите, свързани с развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, призова президентът. "И всичко трябва да има за цел повишаване на доходите на гражданите", изтъкна той.

Руският президент говори за пръв път пред журналисти, откакто съобщи миналата седмица, че ще се бори за нов мандат на поста на изборите през март. Затова руски медии определиха днешната пресконференция като предизборна. Днес той информира, че ще се кандидатира като независим и разчита на широка подкрепа от партиите и хората в Русия. Още не е назначен ръководител на предизборния му щаб.

Опозицията в Русия би трябвало "не само да шуми по площадите или в по-кулоарна обстановка, да говори за антинароден режим" - "важно е все пак нещо да предложи, за да се наредят нещата още по-добре", каза руският президентът, цитиран от ТАСС.

"Хората естествено са недоволни от твърде много неща към момента и са прави - резултатите би могло да са по-добри", каза Путин, но сподели "големи съмнения" във връзка с предложенията на руски опозиционни лидери. "Тук мисля, че е най-главният проблем на онези, които биха желали да бъдат конкурентоспособна опозиция - трябва да предложат реален, не ефимерен, не креслив, а реален дневен ред, в какъвто хората да повярват", подчерта той и изрази надежда, че "това все пак ще се случи у нас - и колкото по-рано всъщност, толкова по-добре".

Руският президент обясни маргинализирането на либералната опозиция в страната с факта, че руснаците не искат държавен преврат на опозицията, подобен на онзи, довел до свалянето на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 г., предаде Франс прес.

"Искате ли да живеем от един Майдан до следващия? Искате ли да имаме опити за държавен преврат? Вече преминахме през всичко това", отговори Путин на въпрос на Ксения Собчак - телевизионна водеща, заявила, че ще се кандидатира за държавен глава.
"Убеден съм, че повечето руски граждани не искат това и няма да го позволят", подчерта той.
След което добави, че "политическа конкуренция трябва да има, въпросът е само за радикализма".

Путин отказа да отговори на въпрос, зададен му от Татяна Фелгенхауер, заместник-главен редактор на радио "Ехото на Москва", която неотдавна беше намушкана в гърлото в редакцията на медията. Нападението срещу нея предизвика опасения за възможни атаки, вдъхновени от речта на омразата по държавните медии, отбелязва Асошиейтед прес. Путин отхвърли като неоснователен нейния въпрос, отнасящ се до политически затворници и това, което тя нарече селективно прилагане на правосъдието.

С Тръмп си говорят на малки имена

Руският президент заяви, че с американския му колега Доналд Тръмп си говорят на малки имена и изрази надежда, че постепенно президентът на САЩ ще успее да получи възможности за създаване на контакти с Русия и ще започне да изпълнява предизборните си обещания и намерения.

Обвиненията срещу американския президент за наговаряне с Русия навредиха на политическата система на САЩ и показаха неуважение към тези, които гласуваха за него, заяви Путин и отново отхвърли твърденията за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, определяйки ги като безсмислица, измислена от противници на Тръмп.

Според руския президент обвиненията срещу американския му колега са били разпространени от негови политически опоненти в опит да подкопаят политическата му легитимност. Контактите между руски представители и членове на предизборния екип на сегашния американски президент са били напълно рутинни, но се представят изкривено от политическите му опоненти, заяви Путин. Така според него Тръмп е възпиран да изпълни целта си да подобри отношенията между САЩ и Русия.

Путин подчерта, че двете страни трябва да си сътрудничат за глобалните предизвикателства, но изрази притеснения относно факта, че САЩ обмислят да се оттеглят от ключови споразумения за контрол на ядрените оръжия. Русия ще се придържа към тези договори и ще гарантира сигурността си без да навлиза в надпревара във въоръжаването, обяви той.

Русия не признава ядрения статут на Северна Корея, посочи той, но добави, че някои минали действия на Вашингтон са провокирали Пхенян да наруши споразумението от 2005 г. за прекратяване на неговата ядрена програма.

Говорейки за украинската криза, Путин изтъкна, че Съединените щати са пълноправен участник в нейното уреждане независимо от 4-странния нормандски формат (б. ред.: Украйна, Русия, Франция и Германия). "Нужно ли е те да бъдат и формално включени в нормандския формат", попита риторично той и отбеляза, че това не зависи от Русия и че той самият никога не е бил против.


По време на управлението си Путин е дал вече 12 големи пресконференции, на които са били зададени общо 700 въпроса. Този път акредитираните журналисти бяха 1640, повече от миналата година, когато се бяха записали под 1500, пишат руските медии.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?