Путин: Руснаците ще идат в рая при евентуална ядрена война, другите просто ще умрат

Путин: Руснаците ще идат в рая при евентуална ядрена война, другите просто ще умрат

Руснаците ще идат в рая в случай на евентуална ядрена война, защитавайки се с войнска решимост, увери руският президент Владимир Путин, но подчерта, че всеки агресор, използвал атомно оръжие срещу неговата страна, ще бъде унищожен.

"Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизбежно и че ще бъде унищожен. А ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в рая. А те, те просто ще умрат, дори няма да имат време да се покаят", заяви Путин на дискусионния форум на клуб "Валдай" в град Сочи.

След тези му думи в залата прозвучаха смях и аплодисменти.

Ако се стигне до ядрена война, Русия "не може да бъде инициаторка на подобна катастрофа, защото ние нямаме концепция за превантивен удар", подчерта руският президент. Той добави, че в подобна ситуация Москва ще изчака да се увери, че е обект на ядрено нападение, но няма да използва първа тези оръжия.

Русия смята, че новата ядрена доктрина на САЩ, приета в началото на тази година, е войнствена и антируска. През 2016 г. Путин разпореди засилване на руските ядрени сили и модернизация на въоръженията в отговор на засилването на военното присъствие на НАТО по границите на Русия, което Москва приема като заплаха, припомня АФП.

През март руският президент похвали в реч пред парламента новите оръжия, разработени от неговата страна и ги определи като непобедими. Това предизвика опасения за нова надпревара във въоръжаването със САЩ.

А Крим е наш

Путин заяви също, че Русия е огромна територия и не ѝ трябва нищо от никого.

"А Крим?" запита модераторът на форума, политологът Фьодор Лукянов.

"А Крим - той е наш", отвърна Путин и повтори, че жителите на анексирания полуостров са гласували на референдум за присъединяване към Русия.

Най-правилният националист

В хода на изявлението си Путин се определи като "най-ефективния националист", но отбеляза, че не е привърженик на "тъпия и глупав" пещерен национализъм, а е за съхраняването на многонационалната култура в Русия.

"Ако прокарваме такъв пещерен национализъм, хвърляме кал по представителите на други етноси, ние ще унищожим страната, а руският народ не е заинтересован от това. Аз искам Русия да се съхрани, в това число в интерес на руския народ. В този смисъл и казах, че аз се явявам най-правилният и най-истинският националист, и най-ефективният", поясни Путин.

Модераторът го попита дали има единомишленици, които са такива националисти. "Има. Почти 146 млн. човека", отвърна уверено президентът.

Масовото убийство в Керч – резултат от глобализацията

Коментирайки нападението в колеж в град Креч, Крим, жертвите на което станаха повече от 20, Путин обяви случилото се за резултат от глобализацията.

"Младите хора с неукрепнала психика си създават какви ли не лъжегерои. Това означава, че всички ние взети заедно, не само в Русия, в света като цяло, реагираме лошо на променящите се условия в света. Това означава, че ние не създаваме нужното, интересното и полезното съдържание за младите хора. Те се хващат за този заместител на героизма. Това води до подобни трагедии", смята Путин.

По-рано неговият прессекретар Дмитрий Песков каза, че работният график на президента няма да претърпи промени заради трагичните събития в Керч.

Ние не напрягаме никого. Ние не създаваме никакви проблеми в света

За да разясни отношенията между Русия и Запада, Путин започна с една "стара" и "брадата" по думите му шега: "Въпрос: "Как се отпускате?" - отговор: "Аз не се напрягам". Същото това важи и за напрежението в международните отношения. Ние не напрягаме никого. Ние не създаваме никакви проблеми. Ние какво, създаваме ли проблеми? Не. А все ни обвиняват в нещо. Както се изразяват, с голяма степен на вероятност, ние сме направили това и това, там тук се намесили, там нещо сме натворили. При това никой не счита за нужно да приведе каквито и да е доказателства. За мен е ясно, аз вече говорих за това: това е резултат от вътрешнополитическата борба в западния свят като цяло, по условията за излизане на Великобритания от ЕС, вътре в самите Съединени щати между демократи и републиканци, вътре сред самите републиканци".

Според него разиграването на антируската карта е много удобен инструмент за решаване на вътрешнополитически проблеми на Запад.

"Съдейки по всичко, трябва да дочакаме да се урегулират вътрешнополитическите кризи. Дали това ще се случи след изборите за Конгреса или не – все още не зная, но може би", допълни Путин и отбеляза, че това можели да се случи и след президентските избори в САЩ през 2020 г.

По думите му президентът на САЩ Донлад Тръмп е настроен за стабилизиране на отношенията с Русия, която пък била готова за това във всеки един момент. "С него (Тръмп) имаме нормален, напълно професионален диалог. Аз виждам, че той реагира на аргументите на събеседника. Той може да не се съгласява с мен за нещо, както и аз с него. Ние имаме различни възгледи за някои неща, различни подходи, но това е нормална дискусия между двама партньори. Аз не споделям мнението на онези, които казват, че той говори като глухар и не слуша никого, това не е истина", изтъкна Путин.

Курилските острови и Китай

Руският президент разказа и за нелеките преговорите с премиера на Япония, който, по думите му, е отказал да подпише мирен договор с Русия до разрешаване на въпроса за спорните територии. Той каза, че подписването на договор преди уреждането на спора за Курилските острови "не значи, че ние няма да решаваме, не значи, че изхвърлим това в кошчето на историята и ще продължим напред сякаш нищо не е било".

Путин даде на японците пример с териториалния спор с Китай, в който двете страни постигнаха компромис.

"40 години водихме преговори, представяте ли си? През това време в руско-китайските отношения е имало всичко, но в крайна сметка ние стигнахме до подписването на договор за дружба, ние достигнахме до такова равнище на взаимоотношенията с Китай, което, по наши взаимни оценки, е безпрецедентно, а териториалният въпрос така и не решихме към онзи момент", каза Путин.

През септември той предложи на японския премиер Шиндзо Абе сключване на мирен договор с Япония до края на годината, без каквито и да е предварителни условия. Абе също призова за подписване на мирен договор, но не постави никакви срокове.

Споделяне

Още от Свят