Путин съобщи, че Русия разработва нови оръжия

Путин съобщи, че Русия разработва нови оръжия

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия работи по разработването на нови оръжия, за да гарантира стратегически баланс, предаде Асошиейтед прес.

Путин заяви на съвещание с военни лидери и производители на оръжие в Сочи, че Русия, както и други страни, работи по нови оръжейни технологии. Разработват се лазерни, звукови и роботизирани оръжия, добави президентът, който не съобщи данни за конкретни програми.

Руски военни са заявявали, че страната работи по разработката на нови бойни глави за балистичните си ракети, които ще са в състояние да извършват резки маневри, за да избягват вражеската защита. Разработват се и лазерни оръжия, които могат да бъдат разположени на самолети и хеликоптери, припомня АП.

Кремъл продължава програмата за модернизиране на въоръженията въпреки рецесията, в която се оказа руската икономика.

„Ние и занапред ще правим всичко необходимо, за да съхраним стратегическия баланс на силите. Опитите той да бъде променен и разбит оценяваме като крайно опасни“, каза Путин в петък.

По негово мнение редът, „наложил се в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век, позволи на света да избегне големи военни конфликти“.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?