Путин: САЩ искат да подчинят Русия, но няма да успеят

Путин по време на словото си пред Общоруски народен фронт.

Руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че искат да подчинят Москва, но предупреди Вашингтон, че никога няма да успее да го направи, предаде Ройтерс във вторник.

"Те (САЩ ) искат не да ни унизят, те искат да ни подчинят, искат за наша сметка да решават проблемите си. Искат да ни подчинят на влиянието си", каза Путин на среща с подкрепящото го движение Общоруски народен фронт. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти. Никой никога в историята не е успявал да стори това по отношение на Русия и никой няма да успее, добави руският президент.

Така Путин коментира изказването на режисьора Юрий Кара, който заяви, че САЩ се опитват да унизят Русия, предаде ТАСС.

САЩ обаче успяват да подчинят съюзниците си или "сателити", както се казваше у нас на грубоватия език на пропагандата, продължи Путин. В резултат на това много от съюзниците на САЩ в ущърб на собствените си национални интереси се опитват да защитят чужди национални интереси - с неясни основания и с неясни перспективи, каза Путин.

Той посочи, че дори понякога се обърква, защото защитата на "така наречените общоевропейски ценности в ущърб на собствените национални интереси по правило предполага няколко проблема". Първо, каза той, няма критерии за тези общи интереси. Второ, зад това "със сигурност стоят геополитически интереси на една страна или група страни" , които дори не е сигурно, че отговарят на интересите на собствените им народи, заяви руският лидер.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?