Путин: САЩ трябва да изтеглят 755 дипломати от Русия

Руският президент обаче на този етап не обмисля нови контрамерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви, че до 1 септември общо 755 американски дипломати и обслужващ персонал от американското посолство трябва да напуснат страната в отговор на последните санкции на Вашингтон срещу Москва.

След изгонване на американските служители броят на дипломатическия персонал на Русия и САЩ трябва да се изравни до 455 души. Путин обяви своето решение в интервю за телевизия "Вести".

"Понеже повече от 1000 души все още работят в Русия, 755 ще трябва да прекратят активността си в Руската федерация", каза той. Преди два дни от американското посолство обясниха, че в посолството работят около 1000 души, включително руски граждани.

"Към днешния ден съм против налагането на допълнителни мерки", допълни Путин и отново напомни, че санкциите на САЩ водят до влошаване на двустранните отношения.

"Изчакахме доста дълго нещо да се промени към по-добро, имахме надежди, че ситуацията някак ще се промени. Но изглежда, че и да се промени някой ден, това няма да е скоро", каза той.

Според него обаче дори в “тази доста трудна ситуация" двете страни продължават да си сътрудничат и създаването на зони за деескалация на напрежението в Сирия било пример за това.

Миналата седмица и двете камари на американският Конгрес одобриха нови санкции срещу Русия заради намесата ѝ в американските избори през 2016 г., анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна. От Белия дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп ще ги подпише.

Държавният департамент на САЩ нарече "непредизвикано" решението на Русия да изгони американски дипломати.

"Руското правителство поиска мисията на САЩ в Русия да бъде ограничена на 455 служители до 1 септември. Това действие е достойно за съжаление и непредизвикано", заяви пред в. "Вашингтон пост" висш служител в Държавния департамент.

"Правим оценка на въздействието на това ограничение и обмисляме как да отвърнем", каза служителят, пожелал анонимност.

В. "Вашингтон пост" съобщи, че решението на руския президент е най-голямото принудително намаляване на персонал на посолство от 1917 г., както и че то представлява драстична ескалация в ответните действия на Кремъл срещу американските санкции.

Вестникът посочва също, че, както изглежда, обявената от Москва мярка загатва за това, че тя е изоставила надеждите си за по-добри отношения със САЩ при управлението на Доналд Тръмп.

Вашингтон ще прецени кои дипломати да бъдат изтеглени

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Вашингтон има думата да реши кои точно служители от дипломатическите му мисии в Русия да бъдат съкратени. Според него целият персонал в мисиите на САЩ в Русия е "около 1200 души, включително дипломатите, недипломатите и наетите на място".

Съкратени ще бъдат и дипломати, и технически служители, изборът е на САЩ, каза Песков.

От хуманни съображения им бе предоставено бе достатъчно време, за да напуснат Русия, добави той. Според него би било "нехуманно и некоректно" да се искат мащабни съкращения в рамките на срока, даден на 35-те руски дипломати, изгонени през декември от САЩ "в навечерието на Нова година" - 72 часа.

Запитан защо Москва взема ответни мерки, още преди законопроектът за по-строги антируски санкции на САЩ да е подписан от президента Доналд Тръмп, Песков заяви, че този акт при всяко положение ще стане закон.

Щом е приет от Конгреса, законопроектът "предстои автоматично и де факто да приеме формата на закон, дори ако президентът на САЩ не го подпише", каза говорителят.

Той обърна внимание и на изявлението на Белия дом, че ако Тръмп върне проекта, то ще е само, за да го направи още по-строг.

"Всичко бе достатъчно очевидно", обясни Песков.

За нормализиране на отношенията между Русия и САЩ ще са необходими "проява на политическа воля", "рехабилитация от изостряне на политическата шизофрения" и "отказ от опити за диктат чрез санкции", добави говорителят на Владимир Путин.

Надеждите за подобряването на отношенията се разсяха окончателно

Руският вестник "Ведомости" пише в редакционен коментар, че надеждите за подобряване на отношенията между Русия и САЩ са се разсели окончателно.

Двете страни според вестника стигат "ново ниво в санкционната война, което с оглед разликата в икономическия им потенциал може да причини на Русия по-големи загуби, отколкото на САЩ".

Руският отговор оставя възможност за връщане към отношения на предишното равнище, твърди политологът Владимир Фролов.

Москва не обяви никого за персона нон грата и нищо не пречи американците да се върнат при нормализиране на връзките. Съкращенията на персонала ще затруднят американските мисии, но ще пострадат и хората в Русия - ще се забави издаването на визи за САЩ.

Пожелали да останат анонимни представители на американския Държавния департамент бяха предупредили, че ще приемат мерките на Москва не като ответни след експулсирането на руски дипломати и запор на дипломатически имоти в САЩ миналия декември, а като самостоятелно действие. Затова са неизбежни нови ответни стъпки на САЩ - така двете страни започват истинска санкционно-дипломатическа война, отбелязва аналитикът Фьодор Лукянов.

Споделяне

Още от Свят