Путин: САЩ целят да изтласкат Русия от европейския пазар на енергоносители

Сн. ЕПА/БГНЕС

Най-новите санкции на САЩ имат за цел да изтласкат Русия от европейския пазар на енергоносители, за да бъде накарана Европа да купува по-скъпия американски втечнен природен газ. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Той говори в четвъртък по редица международни проблеми пред международния дискусионен клуб "Валдай".

Президентът подчерта, че в международните дела все повече се намесват икономическите отношения. Той обърна внимание и на опитите да се пречи на проектите за прокарване на нови газопроводи, въпреки че такава диверсификация на логистиката е "икономически ефективна, изгодна за Европа и служи за укрепване на нейната сигурност".

Спирайки се на положението на Корейския полуостров, Путин отново осъди ядрените опити на Северна Корея, като призова възникналата по този повод криза да бъде решена чрез диалог и да не бъде притискан Пхенян в ъгъла чрез заплахи за използване на сила.

"Някои страни правят всичко възможно, за да запазят хаоса в Близкия изток, вместо да съдействат за овладяване с общи усилия на ситуацията в региона и за нанасяне на реален удар по тероризма", заяви също руският президент и добави, че на тази политика има алтернатива, както са показали руските действия в Сирия.

Подкрепата на Европа за разпадането на редица страни и за отделянето на Косово доведе до ръста на сепаратистките тенденции, включително до възникването на сегашната ситуация в Каталуния, каза руският президент. Според него ставащото в Каталуня е вътрешна работа на Испания. "Сега виждаме как ЕС единодушно осъжда привържениците на независимостта в Каталуня. Не мога по този повод да не отбележа: трябваше по-рано да се мисли за това", подчерта Путин.

Според Путин досегашните рецепти за преодоляването на конфликтите в света вече не действат, а нови още не са изработени. "Изостря се конкуренцията за място в световната йерархия, но много от предишните рецепти за глобалното управление, за преодоляването на конфликтите и на естествените противоречия вече не вършат работа, често не действат", поясни той.

"Светът навлезе в епоха на стремителни промени. Онова, което доскоро бе смятано за фантастика, става реалност и всекидневие", каза руският президент. Той призна, че интересите на различни държави не съвпадат във всичко, което е естествено.

Когато балансът на тези интереси се нарушава, "когато под въпрос се поставя спазването или дори самото наличие на общоприети правила за поведение, когато собствените интереси се прокарват на всяка цена, противоречията стават непредсказуеми и опасни, водят до остри конфликти. В тези условия и при такава постановка на въпроса нито един реален международен проблем не се решава. Отношенията между страните само деградират, а сигурността в света все повече отслабва. Вместо прогрес и демокрация, свобода на действие получават радикални елементи, екстремистки групировки, които отричат самата цивилизация, стремят се да я хвърлят в хаос и варварство. Историята от последните години е ярка демонстрация за това", изрази мнение Путин.

Съвършено очевидно е, че сами по себе си съвременните технологии не са способни да гарантират устойчиво развитие, посочи той. "Хармонично бъдеще е невъзможно без социална отговорност, без свобода и справедливост, без уважение към традиционните етични ценности, към достойнството на човека. Иначе прекрасният нов свят вместо благоденствие и перспективи за всеки може да се изроди в тоталитаризъм, кастово общество, конфликт и ръст на противоречията", отбеляза руският президент пред участниците във форума "Валдай".

Споделяне

Още от Свят