Путин създаде комитет за борба с тероризма

В Русия е създаден нов орган за борба с тероризма – Национален антитерористичен комитет. РИА Новости съобщи в четвъртък, че указът за неговото създаване е подписан от Владимир Путин, като за ръководител на новата структура е назначен директорът на Федералните сили за сигурност (ФСС) Николай Патрушев.

В рамките на комитета ще се сформира федерален оперативен щаб за борба тероризма. Регионалните оперативни щабове ще управляват контратерористичните операции.

По думите на Патрушев създаването на този комитет ще позволи обединяване на усилията на различните държавни структури за противодействие на тероризма и ликвидиране на последствията от него.

Решенията на федералния оперативен щаб ще са задължителни за всички държавни органи, представителите на които влизат в състава му и в състава на оперативните щабове на субектите в Руската федерация.

Ръководител на федералния щаб ще е председателят на комитета Патрушев. Регионалните оперативни щабове ще се оглавяват от ръководителите на структурите на ФСС, се казва в указа на президента. Апаратът на Националния антитерористичен комитет ще влиза в състава на ФСС.

Споделяне

Още от Свят