Путин се чуди за победата на Тръпм – прекалено е хубаво, за да е вярно

Путин се чуди за победата на Тръпм – прекалено е хубаво, за да е вярно

Русия няма де се бави дълго да разстеле червения килим за Доналд Тръмп. Когато новината за шокиращата победа на Тръпм над Хилари Клинтън бе обявена в парламента, руските депутати я посрещнаха с бурни аплаузи. Минути по-късно президентът Владимир Путин изпрати своите поздравления на новопокръстения в политиката Тръмп, който по време на кампанията си не пестеше своите адмирации към лукавия бивш агент на КГБ. Путин и екипът му публично приветстваха промяната към нови, по -конструктивни отношения със САЩ, пише агенция Блумбърг.

Ликуването обаче е донякъде умерено, тъй като и там си дават сметка, че Тръмп е безумно непредсказуем – той предупреди, че може да нареди на военните да свалят руски военни самолети, които прелитат ниско над американски военни кораби, а освен това остават съмненията дали той ще е способен да обърне дългогодишния курс на Вашингтон, който според Москва е антируски.

Няколко кремълски инсайдери казват, че Путин вероятно ще е предпазлив да разтвори обятия за Тръмп, докато не види докъде той е готов да стигне.

С Тръмп залозите са много високи. Възможно е да има благоприятни възможности, за които никой не е подозирал, но в същото време са възможни рискове, които да пометат всички възможни постижения, коментира Дмитрий Тренин, ръководител на Carnegie Moscow Center, пред Блумбърг.

Изборът на милиардера -популист и бивша риалити шоу звезда за президент на САЩ е може би най-странната глава от отношенията между двете суперсили.

Ако Тръмп изпълни дори само част от предизборните си обещания, неговото президентство може да промени кардинално ситуацията за Путин в стремежа му възстанови влиянието на Русия на международната сцена.

По време на кампанията Тръмп на моменти поставяше под въпрос ключови за Запада отбранителни съюзи, на които Русия отдавна се противопоставя. Освен това той клонеше към кремълската позиция по теми като гражданската война в Сирия и анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Тръмп призова за съюз с Русия в борбата с "Ислямска държава" и допусна, че санкциите, наложени на Русия заради намесата ѝ в Украйна, може да бъдат разхлабени.

Дори и преди да е станало ясно каква точно политика ще следва Тръмп, самата му победа би могла да окуражи Путин към по- настъпателни действия – от Близкия Изток до съседните държави от бившия Съветски съюз.

Дмитрий Саймс от вашингтонския Center for the National Interest смята, че според Тръмп с Украйна са свързани "важни интереси на САЩ, но не жизнено важни".

Свалянето на сирийския президент Башар Асад, който е съюзник на Кремъл, не е приоритетна задача на Тръмп, тъй като би станало за сметка на борбата с "Ислямска държава" и други терористични групировки.

След изборната победа на Тръвп курсът на руската рублата и руските фондови пазари укрепнаха. Инвеститорите предвкусват потенциалните икономически изгоди от смекчаването на напрежението (и евентуално на санкциите), макар че цената на петрола се понижи.

Както и вотът в полза на Брекзит през юни, така и триумфът на Тръмп сега, са част от популистка вълна, която залива развитите държави - – тенденция, която Русия приветства и поощрява.

Това, че кибератаките, за които американските служби обвиниха Русия, са могли да навредят на Хилари Клинтън, разкривайки вътрешната комуникация в предизборния ѝ щаб, може да насърчи Кремъл да се намесва в хода на изборите и на други места.

Отиващата си президентска администрация в САШ гласува ответни мерки срещу Русия, която отрича да има каквото и да е вмешателство. Тръпм обаче отхвърли разкритията на службите, Русия стои зад изтичането на информация от Националния комитет на Демократическата партия.

Във вторник ДПА съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е предупредила, че Русия може да използва кибератаки, за да повлияе върху изборите в Германия догодина, когато Меркел ще е изправена пред сериозни предизвикателства.

Напълно е възможно Меркел да бъде прогонена от власт и ние ще сме много щастливи от това, коментира Сергей Макаров, политически консултант в екипа на Путин.

По време на цялата президентска кампания в САЩ Путин твърдеше, че няма предпочитан кандидат, но не си направи труда да крие топлото си отношение към Тръпм и негативизъма си към Клинтън. Различни медии публикуваха разкрития за финансовите и други връзки на Тръмп и сътрудниците му с Русия, но цялата картина е все още неясна.

В същото време руски официални представители се опасяват, че опитът на Тръмп да подобри отношенията с Кремъл са възпрепятствани от американски сили, които не са заинтересовани от това. Възгледите на Тръмп по отношение на външната политика се сблъскват с тези на водещи политици от Републиканската партия като Джон Маккейн и Линдзи Граам, които вероятно ще се стремят да озаптят сближаването с Москва.

Томас Греъм, съветник на бившия президент Буш, очаква да има отпор от страна на Конгреса и преди всичко от страна на самата Републиканска партия.

Дори Руската православна църква, която е близка до Кремъл, предупреди в сряда срещу "еуфория", макар да приветства резултата от изборите в САЩ. "Времето ще покаже какъв президент ще е той, дали ще изпълни обещанията, които даде по време на кампанията, каза говорителят на Руската православна църква за Тръмп.

Някои разногласия между Москва и Тръмп излязоха наяве още по време на предизборната му кампания. Тръмп обеща да проведе нови преговори по споразумението за ядрената програма на Иран или да го анулира, докато Москва подкрепя това споразумение.

Според Фьодор Лукянов, който ръководи съвета, който консултира Кремъл по външната политика, Тръмп може да установи, че не е толкова лесно да се договори с Путин, както му изглежда. Тогава разочарованието може да предизвика у него раздразнение и всичко да се катурне в обратна посока.

Греъм е на мнение, че в замяна на смекчаване на санкциите Търмп ще се опита да получи нещо от Русия. Според него е твърде рано е да се каже каква би била неговата реакция, ако не получи сделка.

И все пак, в сегашния момент изходът от изборите в САЩ изглежда много по-добър за Русия, отколкото Кремъл някога е очаквал. До самия изборен ден в САЩ руската държавна телевизия твърдеше, че изборни измами може да отнемат победата на Тръмп. В сряда тази тема изчезна. "Само плюсове, нито един минус" – така лидерът на прокремълската националистическа партия Владимир Жириновски окачестви резултата от изборите в САЩ за Русия.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате да свърши служебното правителство?