Путин се е оплакал на Ердоган от украинските власти

Руският президент Владимир Путин е изразил в телефонен разговор с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган "безпокойство от продължаващата наказателна операция на киевските власти" в Югоизточна Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

Разговорът се е състоял по инициатива на турската страна.

"В разговора Путин е изразил надежда, че новото ръководство на Украйна ще прекрати силовите действия против гражданското население и ще пристъпи към установяване на пряк
диалог с представителите на регионите", съобщиха от Кремъл.

Ердоган "положително е оценил взетите от президента на Русия решения за подобряване на положението на кримско-татарското население, за осигуряване на пълноценното му участие в обществено-политическия живот на Крим".

Путин и Ердоган са се договорили да поддържат контакт по тези въпроси.

Руският президент и турският премиер са обсъдили също ситуацията във връзка със Сирия. Според съобщението Путин и Ердоган са посочили, че са недопустими каквито и да било
контакти с радикални групировки, особено свързаните с Ал Каида, и са заявили, че е необходимо тяхното неутрализиране.

Освен това страните са отбелязали "липсата на алтернатива на уреждането на вътрешносирийския конфликт с политически средства".

В разговора е бил "отбелязан стратегическият характер на успешно развиващото се руско-турско сътрудничество". Особено внимание е било отделено на въпросите за осъществяване на постигнатите договорености в търговско-икономическата сфера, включително на съвместните проекти в енергетиката. Путин и Ердоган са се договорили да продължат редовния обмен на мнения.

Споделяне

Още от Свят