Путин се изолира след контакта със заразен лекар, работи дистанционно

Руснаците отговарят на епидемията с повече алкохол

Путин се изолира след контакта със заразен лекар, работи дистанционно

Руският президент Владимир Путин работи в сряда дистанционно от резиденцията си в Ново Огорьово, Московска област, където се е изолирал.

Вчера стана ясно, че лекарят с когото президентът се е срещнал миналата седмица, е диагностициран като носител на коронавируса. Главният лекар на московска болница със заразени пациенти, който се е ръкувал при срещата си с Путин, сега също е в изолация.

Днес Путин се е включил от разстояние във видеоконферентна заседание на руското правителство, посветено на ситуацията с коронавируса, в което министрите са участвали от работните си места, предаде РИА Новости.

"Обстановката е доста напрегната. Ние с вас сме в контакт по няколко пъти на ден, с почти всеки от присъстващите на заседанието. Да поработим и в такъв дистанционен режим, режим на видеоконференция. Сигурен съм, че този режим, начин на работа няма да се отрази на качеството на съвместната ни дейност“, казал Путин, цитиран от агенцията.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че президентът е в добро здраве, но предпочита да се държи на разстояние от други хора и да работи дистанционно.

"Слава Богу, има такива технически и технологични възможности", добави говорителят и припомни, че миналата седмица Путин е участвал дистанционно в срещата на Г-20.

По думите на Песков "обикновено президентът изобщо не предприема показни мерки, а предприема действени мерки".

Той добави, че през деня президентът ще проведе още едно закрито заседание с видеоконферентна връзка и вероятно един телефонен разговор с чужбина.

Нови 440 заразени за ден

Броят на заразените с коронавирус в Русия нарасна днес до 2777 души, което е увеличение с 440 души за един ден, а 24 души са починали, съобщиха властите в сряда.

Москва, епицентърът на епидемията в Русия, обяви частична карантина в неделя. На жителите на руската столица бе казано, че могат да напускат домовете си само за да си купят храна или лекарства наблизо, да получат спешна медицинска помощ, да разходят кучетата или да изхвърлят боклука.

Властите в Москва представиха днес приложение за смартфон, създадено за да проследява хората, на които е наредено да си стоят вкъщи заради коронавируса, предаде Ройтерс. В същото време Русия разшири обхвата на карантината на територията на страната.

Говорителят на московското кметство Едуард Лисенко заяви,че властите са разработили приложение за смартфон за гражданите, които са се заразили. Те трябва да свалят приложението, което ще позволи да бъдат проследявани дали напускат домовете си.

Приложението все още се тества, каза Лисенко пред радио "Ехото на Москва".

Москва се подготвя да въведе система със специфичен матричен баркод, при която всеки жител на града, който се регистрира онлайн, ще получи уникален код, който може да покаже на полицаите, ако го спрат, когато отива до магазина или аптеката, добави Лисенко.

Осем южни региона в Русия наложиха днес подобни на тези в Москва мерки за карантина, което означава,че над 80 региона в страната сега са частична изолация.

Руснаците отговарят на епидемията с повече алкохол

Руските потребители през последната седмица са намалили общите си разходи, но са купували по-често алкохол. За него те са дали с над 20 процента повече пари в сравнение с предишната седмица. Това сочат резултатите от изследването на лабораторията на Сбербанк "СберДанни" за потребителската активност на руснаците от 23 до 29 март, цитирани от ТАСС.

Общият скок на потребителските разходи е към края си. Свиването на разходите от 23 до 29 март е било 6,2 на сто спрямо предходната седмица. Обемът на разходите се е върнал в реално изражение на равнището си от миналата година.

Руснаците са намалили от 23 до 29 март разходите си за пътуване с 20 до 50 на сто спрямо същия период година по-рано.

По-малко са харчили и за туризъм - резервациите в хотелите в Русия са намалели почти два пъти спрямо равнището от 2019 година, на самолетни билети - с 83 на сто, а на услуги на туристически агенции - с 90 на сто на фона на разпространението на коронавируса и ограниченията, въведени за овладяването на болестта Covid-19.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус