Путин се оказа номиниран за Нобелова награда за мир

Путин се оказа номиниран за Нобелова награда за мир

Руският президент Владимир Путин е сред номинираните кандидати за Нобелова награда за мир за 2014 година, предадоха АФП и ”Ройтерс”, цитирани от ”Дарик”.

Нобеловият комитет не разкрива официално имената на кандидатите, а единствено посочва, че 47 от тазгодишните 278 кандидати са организации. Списъкът на кандидатите се държи в тайна за поне 50 години, но хората, предложили даден кандидат, могат да го обявят публично.

Затова и се смята, че сред кандидатите е руският президент Владимир Путин. През октомври високопоставени руски официални представители издигнаха кандидатурата му заради ролята му в сирийската криза.

Путин е направил така, че да се избегнат американски военни удари срещу Сирия в отговор на атака с химическо оръжие срещу местното население, като предложи химическият арсенал на режима на Башар Асад да се постави под международен контрол, смятат руските представители.

Шансовете на Путин обаче изглеждат ограничени след последните развития в Украйна, където той е заподозрян, че е изпратил руски войски за поемане на контрола на Крим, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Сред другите вероятни кандидатури са тези на папа Франциск, бившия консултант на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който разкри тайните ѝ програми за електронно следене, и пакистанската тийнейджърка Маляля Юсуфзай, която бе простреляна в главата от талибани заради борбата ѝ за правото на момичета на образование.

На днешното си първо за годината заседание Норвежкият Нобелов комитет съкрати списъка на кандидатурите до между 25 и 40 и ще го свие допълнително до около дузина кандидати до края на април.

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен на втория петък от месец октомври, а наградата ще се връчи на 10 декември.

Споделяне

Още от Свят