Путин се съгласи парламентарна комисия да разследва Беслан

Руският президент Владимир Путин е подкрепил идеята парламентарна комисия да разследва терористичния атентат в Беслан, макар по-рано да предупреди, че подобно разследване може да се превърне в "политическо шоу".

На среща с председателя на горната камара на парламента Сергей Миронов в петък Путин е заявил също, че ще поръча на правоохранителните органи и на Генералната прокуратура да предоставят цялата необходима информация и документи за работата на комисията, предаде РИА Новости.

"Ние всички сме заинтересовани да се получи пълна, обективна картина а трагичните събития, свързани с вземането на заложници в Беслан", каза държавният глава седмица след кървавата развръзка в северноосетинското училище, когато близо 330 души загинаха.

Миронов е съобщил на президента, че за 20 септември е насрочил извънредно заседание на тема "Законодателното обезпечаване на всички необходими мерки за противодействие на тероризма". На това заседание може да бъде създадена и специална комисия на Съвета на федерацията по разследване на обстоятелствата, довели до трагедията в Беслан, уточнил Миронов.

В началото на седмицата Путин, а след това и неговият външен министър, атакуваха остро западните лидери по повод призивите им за диалог с чеченските бунтовници и за прозрачност при разследването на случилото се в Беслан.

Критиките бяха предизвикани най-вече от изявлението на холандския външен министър Бернард Бот руските власти да обяснят причините за гибелта на стотици заложници при щурма на училището в Северна Осетия. Според Москва с тези си призиви западните политици "неволно припяват" на говорителя на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев, че станалото в Беслан "лежи на съвестта на руските ръководители".

Болшинството руснаци са повярвали на официалната версия

Руското електронно издание Lenta.ru съобщи в петък, че по данни на Независимия аналитичен център болшинството руснаци са повярвали на официалната версия за събитията в Беслан. Според проучването, проведено сред 1974 души от различни краища на Руската федерация, 45% от запитаните смятат, че информацията за случилото се е обективна, макар и непълна (поради съображения за сигурност).

Към момента няма точен отговор на въпроса какво точно се е случило миналия петък, когато руските спецчасти щурмуваха училището в Беслан, където въоръжени екстремисти държаха заложниците.

Най-малко 326 души са били убити, половината от тях деца, а 727 са били ранени, каза в сряда генералният прокурор Владимир Устинов. Според него трагичната развръзка е настъпила, когато похитителите започнали да пренареждат експлозивите във физкултурния салон, където бяха задържани заложниците, в резултат на което е предизвикана експлозия.

Михаил Горбачов настоя за открито разследване

На 8 септември много депутати поискаха парламентарно разследване на събитията в Беслан, а ден по-късно за открито разследване настоя и бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

Горбачов поиска такова разследване, тъй като по-рано президентът Путин заяви, че правителството ще проведе само вътрешно разследване, но то няма да е публично. Тогава Путин обясни, че няма да се противопостави, ако Думата реши да разследва обсадата на училището и последвалата кървава развръзка, но предупреди, че то може да се превърне в "политическо шоу".

Бригадите Исламбули обявиха Путин за следваща мишена

Ислямистка група, която пое отговорността за взривяването на два руски самолета миналия месец, заплаши в четвъртък, че следваща ѝ мишена е руският президент Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес.

Изявлението, подписано от Бригадите Исламбули, е публикувано в уебсайт, на който и преди са били помествани подобни декларации на ислямисти.

Бригадите Исламбули поеха отговорността за взривяването на два руски пътнически самолета на 24 август, при което загинаха 90 души. Същата група твърди, че стои зад самоубийствения атентат пред станция на московското метро на 31 август. Тогава загинаха 10 и бяха ранени над 50 души.

Северна Осетия с нов премиер

В петък парламентът на Северна Осетия одобри Алан Борадзов за нов министър - председател на републиката, след като предния ден президентът Александър Дзасохов подписа указ за оставка на кабинета.

В Северна Осетия се състояха масови митинги с искания за оставка на президента заради кризата със заложниците в Беслан. На митинг във Владикавказ Дзасохов обеща всички виновници за станалото в Беслан, носещи пагони, да бъдат наказани независимо от званията им, припомня ИТАР-ТАСС.

В прието обръщение към президента на Руската федерация Владимир Путин парламентът на Северна Осетия настоява да се накажат независимо от званията и заеманите длъжности представителите на правоохранителните органи, допуснали трагедията. Едновременно с това депутатите изразяват пълна подкрепа на Путин в оценката на трагичните събития в страната. Бандитите, които желаеха да подпалят Кавказ, да посеят сред хората страх и взаимна омраза, не постигнаха целите си, отбелязват северноосетинските депутати.

Споделяне

Още от Свят