Путин се спусна с батискаф в Черно море край Севастопол

Руският президент Владимир Путин се спусна с батискаф на дъното на Черно море в района на Севастопол, намиращ се на украинският полуостров, анексиран от Русия преди година и половина. Путин, който е почетен председател на Руското географско дружество (РГО), се спусна на дълбочина 83 метра заедно с екип от центъра за подводни изследвания на дружеството, съобщиха руски медии. Те са достигнали до потънал древен византийски плавателен съд. Останките, които датират от X-XI век, са били забелязани през май 2015 г.

Миниподводницата, която побира трима души, е базирана на кораба "Килектор-158" от състава на Черноморския флот на Русия. "Това е помощен апарат на географското общество и с него работим отскоро. Може да се каже, че това бе бойното му кръщение", заяви изпълнителният директор на РГО Сергей Фокин.

Путин определи като съвпадение отбелязването на юбилея на географското дружество край брега на Крим и посочи, че спускането му под водата е било "възможност, удоволствие и щастие да присъства на мероприятие, свързано с изучаването на старини от предишни векове и поколения".

След спускането, на пресконференция той обясни, че се е включил в акцията, за да събуди интереса на хората към историята.  На въпроса къде се чувства по-добре – на земята или под водата, президентът отговори: "Най-добре е вкъщи, разбира се".

Това не е първото спускане на Путин с батискаф – той направи такова през 2013 г. във Финския залив, където бе открита потъналата през 1896 г. платноходна фрегата "Олег", а също така и в акваланг през 2011 г. на дъното на Таманския залив. Тогава много медии обявиха спускането му за постановка, след като Путин изплува с две амфори от VI век.

Путин пристигна в Крим в понеделник на трето поред посещение от година насам в анексирания район. Властите в Киев официално протестираха с дипломатическа нота срещу "несъгласуваната" визита и поискаха обяснение за "демонстративното неуважение" от страна на президента на законите на Украйна и международното право. Украинският президент Петро Порошенко нарече посещението "предизвикателство към цивилизования свят и продължаване нагнетяването на напрежение в ситуацията, реализирана от руските военни и техните наемници в Донбас".

След като се спусна с батискафа, Путин обвини украинското правителство за ескалацията на напрежението и подновяването на боевете между украинските сили и поддържаните от Русия бунтовници в Източна Украйна.

За съжаление, сега виждаме ескалацията на този конфликт и вината не е на донбаските милиции, а на противниковата страна, заяви той пред репортери. Надявам се да няма пълномащабни преки сблъсъци, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?