Путин се връща начело на Русия

Владимир Путин и съпругата му Людмила Путина в изборната секция в Москва. Сн. ЕРА/БГНЕС

Новият руски президент ще е Владимир Путин. Мнозинството от руските граждани предпочете на 4 март да даде гласа си за стария нов президент, новина, която бе предизвестена.

При обработването на 15% от избирателните протоколи 61.7% от гласувалите са дали предпочитанията си за него.

Както се очертава, няма да има балотаж.

Резултатите за останалите четирима кандидати при този процент на обаботени протоколи са близки до социологическите сондажи в навечерието на изборите. По данни на ЦИК лидерът на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Генадий Зюганов печели 17.9% от гласовете. Трети е лидерът на Либерал-демократическата партия (ЛДП) Владимир Жириновски със 7.98%, следван от независимия кандидат милиардера Михаил Прохоров със 7.62%. Последен е лидерът на Справедлива Русия Сергей Миронов с 3.66% от гласовете.

Президентът на Русия за първи път се избира за шест години.

Сегашният министър-председател Владимир Путин преди четири години завърши два президентски мандата по четири години. Понеже конституцията не разрешава на един кандидат да е повече от два последователни мандата, Путин се оттегли, като наложи за държавен глава Дмитрий Медведев, за да може отново да се кандидатира за нов президентски мандат тази година с опция след 6 години да поиска още един мандат. И евентуално да направи безпрецедентните 20 години начело на една от най-големите държави в света.

Предизборната кампания бе белязана от мощни антикремълски и антипутински действия на разнородната опозиция. От своя страна щабът на Путин и респективно цялата държавна машина изля огромни средства в невиждана рекламна кампания в подкрепа на министър-председателя, а репресивният апарат бе пуснат да пресира опозицията.

В неделя гласуването започна в Далечния изток. То трябва да продължи, докато бъдат затворени избирателните секции в най-западния руски анклав Калининград. Право на глас имат 110 милиона души, от които 2 милиона ще гласуват в 140 страни по света, включително и в България.

Избирателните секции в Русия са над 95 000. За първи път те са оборудвани с интернет камери, чрез които може да се проследи на живо как протича гласуването.

Според лидерите на опозицията въпреки заричанията на Путин, че ще бъдат пресичани всякакви опити за изборни измами, на десетки места са се извършвали очевидни нарушения на изборния закон. Официалните органи отричат.

Самият Путин гласува гласува заедно със съпругата си Людмила в изборната секция в Руската академия на науките, където е гласувал многократно на предишни избори, включително на парламентарните през декември.

Тя е оборудвана с електронни урни (т. нар. комплекс за обработка на изборните бюлетини - КОИБ).

Достъпът на избирателите до секцията не беше ограничен заради гласуването на премиера. Той бе очакван от много журналисти, един от които го запита по повод на твърденията за изборни нарушения дали се е свързвал със своя щаб и дали разполага с информация по въпроса.

"Наспах се, малко поспортувах, после пристигнах тук. С никакъв щаб не съм се свързвал", отсече Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. На въпрос за активността на избирателите той отговори: "Разбира се, разчитам на добра активност. Уверен съм, че хората ще се отнесат към това отговорно".

Агенциите разпространиха малки детайли от гласуването на Путин. По пътя към кабинката за гласуване той изпуснал бюлетината си. "Вълнува се навярно", съобщи Туитър "За честни избори".

Известно време след като Путин си тръгна, в секцията се втурнаха три девойки, вдъхновени от украинското протестно феминистко движение "Фемен", се съблякоха до кръста и започнаха да викат обвинения по него адрес. Бързо притеклите се полицаи ги закриха с якетата си, преди да ги отведат. Акцията им се превърна в централна атракция за руските и чуждите медии, следящи изборите в Москва.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?