Путин ще "напазарува" олигарси в България

Путин ще "напазарува" олигарси в България

България трябва да бъде много внимателна. Владимир Путин може да "напазарува" няколко олигарси и чрез тях да прави каквото си иска, каза руският дисидент Владимир Малсагов на представянето на книгата си "Мафията Федерална служба за сигурност (ФСБ)" в петък.

По думите му за постигането на целите си ФСБ използва руския газ и нефт и неслучайно Кремъл е изпратил за посланик в България именно Юрий Исаков, един от кадровите специалисти от ''нефтянката'' - отдел по енергийна сигурност на ФСБ.

''Основната задача на Исаков е да осигурява контрола и сигурността на строящия се нефтопровод Бургас-Александропулос и безпрепятственото преминаване на газопровода ''Южен поток''. Очевидно е, че той е резидент на ''Газпром'' и "Роснефт" на Балканите. Това за България означава пълна зависимост от Русия. Москва ще назначи за олигарси един-двама чиновници от българския висш политически елит, отделяйки за тях длъжности в "Газпром" или "Роснефт". Безусловно, ще бъдат създадени малко работни места, необходими за обслужването на енергомагистралите, но това не е съществено. Икономиката ще се развива напълно в изгода на икономическите и политическите изисквания на Русия, а подкупеният с парите на кремълските монополи български политически истъблишмънт ще бъде принуден да лобира за интересите на Русия на Балканите и в Европейския съюз'', пише Малсагов в негов материал по повод премиерата на книгата му в България.

Малсагов, който е бивш политзатворник, а сега живее във Франция, обясни, че докато ФСБ, бившата КГБ, съществува в Русия няма да има нормален живот. За да работи ФСБ, трябва да си измисля врагове, като в момента за такъв се смята Запада.

''Няма значение кой е начело на Русия, винаги управлява ФСБ'', каза Малсагов. По думите му в Русия в момента има опозиция, но и в нейните редове има агенти на ФСБ.

Според него Ал Каида е рожба на ФСБ, а в руската служба има специален отдел, който се занимава с убийства и взривове. Именно ФСБ стояла и зад убийството на руската журналистка Анна Политковская. Ръката на руските спецслужби можела да се проследи чак до атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 година.

''Идването на власт на Владимир Путин със спецслужбите и провеждането на редица така наречени ''спец операции'' - от взривовете в жилищни блокове в Русия и в транспорта, през втората руско-чеченска война до 11 септември 2001 г., а след това и Лондон, позволи на Кремъл да излезе на международната авансцена. Размахвайки знамето на борбата с така наречения ''международен тероризъм'', Русия получи прогнозируемия скок в цените на енергоносителите'', посочва Малсагов в материала си, насочен към българските читатели.

Лариса Володимерова, руска правозащитничка, която живее в Холандия, заяви, че Путин и хората около него трябва да бъдат съдени за делата им.

Тя разказа, че в руските затвори има много политически затворници, които живеят при ужасяващи условия. При всяка намеса на Запада в тяхна защита изстъпленията срещу тях стават още по-жестоки.

Материалът на Владимир Малсагов можете да прочетете на http://politkovskaya-bg.blogspot.com/

Споделяне

Още от България