Путин ще разговаря с Оланд в Париж

Руският президент Владимир Путин ще разговаря на 5 юни с френския си колега Франсоа Оланд в Париж, а на 6 юни ще участва в празненствата за 70-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война. Това съобщи пред журналисти Юрий Ушаков, помощник на руския лидер, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.


Франсоа Оланд обяви снощи, че по време на церемониите ще се срещне "на четири очи" с руския си колега. "Поканих Путин на 6 юни", каза той след срещата на върха на ЕС в Брюксел. Оланд добави, че двамата ще имат "дискусия", включително за украинската криза.

Ушаков потвърди, като добави сред темите "основните международни и двустранни въпроси" и предположи, че двамата президенти ще разговарят "на крак".

 

В Нормандия са предвидени две прояви - прием от името на френския държавен глава и самата тържествена церемония, уточни той.

 

В слово пред Петербургския икономически форум на 24 май Путин заяви, че при посещението в Нормандия е готов да контактува с чуждестранни лидери и "не смята да бяга от никого",като спомена по-специално за среща с премиера на Канада.

 

На тържествата за 70-ата годишнина от десанта на съюзниците са поканени редица световни лидери. Вече потвърдиха участието си президентът на САЩ Барак Обама, британската кралица Елизабет Втора и канцлерката на Германия Ангела Меркел.

 

Предишната кръгла годишнина бе отпразнувана в Кан 60 години след десанта и откриването на втори фронт - на 6 юни 2004 г., от главите на 16 държави, сред които бе и Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят