Путин ще разширява мощта на Черноморския флот на Русия

Путин прие военно-морския парад на борда на тежкия авионосещ крайцер "Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов"

Руският президент Владимир Путин поздрави в неделя руските моряци и офицери с Деня на военноморския флот, отбелязан тази година тържествено в северното пристанище Североморск край Мурманск, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин прие парада на борда на тежкия авионосещ крайцер "Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов"= В приветствието си той акцентира върху това, че денят на ВМФ е празник за цяла Русия, защото "военноморският флот за нашата страна - това е нейната гордост, мощ и достойнство".

Президентът приведе данни, че през миналата година руските военноморски сили са извършили общо 43 големи похода включително и за защита на руското морско корабоплаване и за противодействие на пиратството. Путин напомни, че за изминалата година са били спуснати на вода 26 нови военни кораби и съдове, седем от които вече са предадени за служба на ВМФ.

В бойния състав са влезли въоръжените с ракети атомни подводници със стратегическо предназначение "Юрий Долгоруки" и "Александър Невски".

Скоро ще влезе в действие и атомният подводен крайцер "Северодвинск", въоръжен с крилати ракети. Неговите изпитания вече приключват. Продължава строителството на още 60 кораба, катери и осигуряващи съдове, заложено е изграждането на 11 нови корпуса.

По време на днешните тържества руският държавен глава прие на борда на крайцера рапорт по видеовръзка от генералния директор на главната руска военна корабостроителница "Севмаш", разположена в Северодвинск - Михаил Будниченко.

Той доложи на Путин, че там са заложени за строеж три подводници наведнъж - "Княз Олег", "Красноярск" и "Хабаровск". Те са част от утвърдената лично от президента програма за превъоръжаване на флота. Програмата се изпълнява в съответствие с графика, отбеляза Будниченко във видеорапорта си.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?