Путин ще стане министър-председател на Русия

Путин ще стане министър-председател на Русия

Владимир Путин ще стане министър-председател на Русия, след като слезе от президентския пост догодина, заяви във вторник определеният за негов приемник Дмитрий Медведев.

Преди ден Путин номинира настоящия първи вицепремиер Медведев за свой приемник. Путин трябва да напусне президентството през март.

Медведев, който е председател на газовия монополист “Газпром”, по-рано беше началник на кабинета на Путин.

В кратко телевизионно изявление във вторник той посочи, че номинирането му е свързано с необходимостта от продължаване на политиката на Путин.

Според Медведев икономическите гиганти трябва да финансират “реална социална програма”.

“Аз апелирам към (президента Путин) да даде своето принципно съгласие да оглави руското правителство след избирането на новия президент на страната”, заяви Медведев.

Според него е “важно да се съхрани дееспособността на екипа, създаден от предишното ръководство”. 

По думите му настоящият курс е предотвратил краха на икономиката и социалната сфера в Русия, а също така и гражданска война.

Медведев е разглеждан като силен кандидат – благодарение на личната популярност на Путин. Той, както и настоящият президент, е от Санкт Петербург, където са работили заедно.

Конституцията не позволява на Путин след изтичането на сегашния му втори президентски мандат да се кандидатира за нов. Очаква се обаче той да запази ръководната си политическа роля в Русия.

В телевизионното си изявление Медведев каза, че иска ползите от икономическия растеж да се усетят от всички прослойки в руското общество, предаде ББС.

“Сега ние трябва да обърнем всички успехи, постигнати през последните осем години, в реални програми”, заяви той.

Ако бъда избран за президент, ще отделя огромно внимание на социалните проблеми, допълни той.

Медведев направи обръщение към лидерите на четирите про-кремълски партии, сред които и тази на Путин “Единна Русия”, която спечели с голямо мнозинство парламентарните избори на 2 декември.

Президентът Путин каза, че разчита с наближаването на президентските избори руснаците “да дадат доверие на човека, за когото по-нататъшното прогресивно демократично развитие на Русия, изпълнението на всички обещания, дадени пред избирателите, ще бъдат безусловен ориентир и приоритет”. 

42-годишният бивш юрист е бил мениджър на предизборната кампания на Путин през 2000 г.

Като първи вицепремиер той отговаря за националните програми в областта на здравеопазването, жилищната политика и образованието.

През последните години Русия бележи висок икономически ръст благодарение на повишението на международните цени на петрола.

Има очаквания правителството да канализира огромните енергийни приходи в пенсии, придобивки изграждане на инфраструктура, която в някои части на страната е тотално разбира след краха на Съветския съюз.

“Имаме шанс да формираме устойчиво управление в Русия след изборите през март – власт, която да провежда този курс, който носи резултати през последните осем години”, заяви в понеделник Путин, когато даде подкрепата си Медведев да го замени на президентския пост.

Очаква се “Единна Русия” да издигне официално кандидатурата на Медведев на конгреса си на 17 декември. Междувременно ЦИК съобщи, че Медведев може да бъде издигнат като кандидат само от една партия. Това ще е по-скоро “Единна Русия”, каза пред ИТАР-ТАСС членът на ЦИК Игор Борисов. Той напомни, че партиите, които са влезли в Държавната дума, се освобождават от задължението да събират 2 милиона подписа в подкрепа на своя кандидат.

Споделяне

Още от Свят