Путин ще влезе в учебниците

Новият единен учебник по история за руските училища, разработван по инициатива на президента, ще съдържа специален раздел за управлението на самия Владимир Путин, пише "Известия", цитиран от БТА.

 

По данни на вестника идната седмица просветното министерство ще публикува концепцията на учебника, според която на децата ще се преподава не само история на Русия след перестройката и до 2000 г., но и най-нова история - до 2012 г.

 

Самите историци обаче, включително авторите на концепцията, все още не са убедени, че има смисъл да включат в това помагало управлението на Путин, пише изданието, цитирано от ББС.

 

Първото десетилетие от 21-и век "трябва да бъде представено в послеслов, само с факти, без интерпретация", предлага Александър Чубарян, директор на Института за обща история към Руската академия на науките (РАН).

 

Рано е да се оценява и анализира управлението на Путин, убеден е Сергей Журавльов - един от съставителите на учебника, зам.-директор на Института за руска история към РАН.

 

Според неготова е задача "по-скоро на политолозите и социолозите".

 

Леонид Кацва, автор на средношколски учебници, изразява опасения, че в руските помагала най-новата история няма да бъде описана съвсем коректно от гледище на науката.

 

"Ако авторът на учебника е принуден да работи сам вместо няколко научни института, ще напише някакви дивотии и после ще го е срам от тях", предупреждава историкът.

 

"В кулоарите на президентската администрация се говори, че самият държавен глава не желае да бъде споменат в новия учебник. Според него било преждевременно да се дават оценки за дейността и решенията му", твърде всекидневникът.

 

Според президентския прессекретар Дмитрий Песков обаче Путин не желае да се меси в работата на историците.

 

Единният учебник по история още не е представен нито пред руската общественост, нито пред държавния лидер, отбелязва "Известия".

 

През февруари обаче Путин заяви, че концепцията трябва да бъде готова до седем месеца, тъй че презентацията ѝ се очаква през ноември.

Споделяне

Още от Свят