Путин ще връща званието “Герой на труда”

Путин ще връща званието “Герой на труда”

Руският президент Владимир Путин е решил званието "Герой на труда" да бъде възстановено в Русия, съобщи РИА Новости.

"Като цяло аз мисля, че би било добре да възродим званието "Герой на труда", но не трябва автоматично да го копираме от съветското време. Трябва всички заедно да помислим и да се консултираме с обществените организации. Трябва да има ясни и разбираеми критерии, не просто броят на годините на трудовия стаж, а за резултати и за принос в развитието на страната", заяви Путин по време на среща с доверени лица.

"Смятайте, че ние с вас сме приели такова решение", добави той.

Преди няколко месеца беше проведено проучване, което показа, че две трети от руснаците - 67 %, искат връщането на това звание.

Терминът "Герой на труда" се използва активно от 1921 г., когато награди и грамоти с тази фраза са били раздавани на отличилите се работници с голям трудов стаж.

Званието "Герой на труда" е учредено в Съветския съюз през 1927 година. Присъжда се на хора имащи изключителни постижения в производството, научната дейност, държавните или обществените услуги, и имат трудов стаж не по-малко от 35 години. Въпреки това при "изключителни обстоятелства" с това звание могат да бъдат удостоени и работници с по-малък трудов стаж. По-късно то е било превърнато в званието "Герой на социалистическия труд".

България също имаше звание “Герой на социалистическия труд”.

Споделяне

Още от Свят