Путин щял да помогне на Буш с нефт в навечерието на изборите

Опасенията по повод на ръста цените на нефта и възможни прекъсвания на доставките принудиха президента на САЩ Джордж Буш да позвъни на Владимир Путин, съобщава в сайта си всекидневникът Время новостей.

Според изданието, президентът Буш се е обадил на руския си колега на 23 август направо от ранчото си в Тексас. Двамата обсъждали ситуацията в Ирак, Афганистан и проблемите в диалога за енергетиката между Русия и Америка. По думите на представителя на администрацията на САЩ, Путин е съобщил на Буш, че "руските петролни компании увеличават и ще увеличават за в бъдеще производството и обема на износа на нефт".

Във връзка с приближаването на цените на петрола до 50 долара за барел, което доскоро никой не предполагаше, за последните месеци потребителите вече са платили няколко десетки милиарда долара за бензин. Но особено опасно за Буш е недоволството на американските потребители, които трябва да гласуват на изборите за президент. Във връзка с това безпокойство у американските власти предизвикват възможните прекъсвания в работата на руския петролен гигант Юкос, който произвежда 20 процента от руския нефтодобив.

Тези дни в медиите се появяваха съобщения, че съветникът на президента Буш по националната сигурност Кондолиза Райс е говорила по телефона с ръководителя на кремълската администрация Дмитрий Медведев за влиянието на събитията около Юкос върху световните цени на петрола. Тогава вашингтонски източници съобщиха, че осъждането на тези теми продължава на по-високо равнище, посочва руското издание.

Междувременно на световните петролни пазари цените на нефта се понижиха. На 21 август вечерта цените достигнаха 49,4 долара за барел американски WTI, а на 23 август вечерта цената падна до 46,43 долара за барел. Причината за понижаването на цените в САЩ стана информацията, че Ирак е възобновил износа на суровината в пълен обем. Експертите обаче са на мнение, че скоро границата от 50 долара за барел ще бъде прескочена. Според мнението на директора по развитието на московското представителство на нефтената агенция Agrus Михаил Перфилов, това може да стане в най-близко време, особено ако в Ирак избухнат няколко взрива.

Междувременно в Русия добивът на петрол продължава да расте. Както съобщава ИТАР-ТАСС, обемът на добива за първото полугодие на 2004 година се е увеличил в сравнение със същия период на 2003 година с 10,3 процента и възлиза на 223,5 милиона тона. Като при това износът на нефт се е увеличил с 4,2 процента и стига до 110,2 милиона тона, а реализацията му на вътрешния пазар е нараснала с 0,6 процента и е 94,4 милиона тона.

Частта, която се пада на износа за първото полугодие на 2004 година, е 49,3 процента.

Споделяне

Още от Свят