Путин си прави резервна партия на властта , докато доверието към "Единна Русия" пада

Путин си прави резервна партия на властта , докато доверието към "Единна Русия" пада

Владимир Путин оглави новоучреденото политическо движение "Общоруски народен фронт", разглеждано като резервна партия на властта. Кремъл се презастрахова в случай, че популярността на установените политически структури рязко се срине заради икономическия спад и засилването на протестните настроения, пише "Файненшъл таймс".

Кремъл търси нещо извън "Единна Русия", която през 2011 г. се ползваше със статут, подобен на КПСС в съветско време.

"Общоруският народен фронт", който неформално съществува вече две години, официално бе регистриран на 12 юни като обществено движение "Народен фронт – за Русия". За негов лидер единодушно бе избран Владимир Путин.

Същия ден и.д. кметът на Москва обяви, че ще се кандидатира за следващ мандат като самостоятелно издигнат. Това е нагледен пример, че Фортуна обръща гръб на "Единна Русия", коментира "Файненшъл таймс" и пояснява, че самото решение за предсрочни кметски избори свидетелства, че Кремъл очаква ситуацията да се влоши, а заедно с нея и шансовете на Собянин за победа.

Репутацията на управляващата партия се влоши след парламентарните избори през 2011 г. и корупционните скандали. И въпреки това според повечето представители на правителството прогнозите за наближаща смърт на "Единна Русия" са преждевременни. Източник, пожелал анонимност, посочва, че три години са недостатъчно време "Единна Русия" да бъде заменена от Народния фронт.

В новото движение участват различни организации – като се започне от обединения на автомобилисти и жп работници и се свърши със Съюза на композиторите. "Общоруският народен фронт" бе създаден малко преди президентските избори като целта беше да демонстрира широка подкрепа за президента Владимир Путин.

Както посочва немският в. "Ди Велт", някои организации са се включили в движението без съгласието на своите членове и дори без да ги уведомяват, което е предизвикало недоволство. Против тази инициатива се обявиха членовете на Съюза на архитектите и на Съюза на композиторите в Русия.

Значителна част от членовете на Народния фронт се вляха в него от "Единна Русия".
Както е известно, напоследък рейтингът на управляващата партия значително се понижава - не на последно място заради разкритията на опозиционния лидер и блогър Алексей Навални. Сега мнозина асоциират "Единна Русия" с корупция.

Споделяне

Още от Свят