Путин смени и началника на Генералния щаб на армията

Валерий Герасимов

Руският президент Владимир Путин назначи генерал-полковник Валерий Герасимов за началник на Генералния щаб на Въоръжените сили и първи заместник-министър на отбраната, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Герасимов е освободен от поста командващ войските в Централния военен окръг на Русия.

По-рано днес новият министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с Путин официално предложи генерал Герасимов за шеф на Генщаба като "човек, изминал дълъг житейски път във войската, уважаван в армейските среди, натрупал колосален опит и в Генералния щаб, и в полеви условия", също и в бойни действия.

Владимир Путин изрази надежда, че Герасимов ще работи ефективно, и посочи пред генерала като негови основни задачи превъоръжаването на руската армия и флота, усъвършенстването на структурата и управлението на войските. Президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Русия разчита новият шеф на Генщаба съвместно с министъра на отбраната да развие "стабилна, добра партньорска дейност" с водещите предприятия от отбранително-промишления комплекс, тъй като се появяват все нови оръжия и напоследък руското военно ведомство "променя изискванията си към промишлеността".

По време на втората война в Чечения в началото на 2000-те Валерий Герасимов командваше 58-а руска армия, разположена в Северен Кавказ, отбелязва Франс прес.

Герасимов сменя като шеф на Генщаба досегашния му началник армейски генерал Николай Макаров, освободен от поста и уволнен с указ, публикуван днес от Кремъл. Путин освободи от длъжност и Александър Сухоруков, досега първи заместник-министър на отбраната. Министър Шойгу бе назначен на поста във вторник; той смени досегашния шеф на военното ведомство Анатолий Сердюков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят