Путин смята мнозинството западни лидери за порядъчни хора

Президентът на Русия Владимир Путин смята мнозинството западни лидери за "порядъчни и интересни хора", предаде ИТАР-ТАСС.

На въпрос на журналисти след пряката линия, държавният глава не каза с кого от своите западни колеги би отишъл на разузнавателна мисия. "Те се занимават с други видове дейност и за да получат сами някаква информация, на тях не им е необходимо да ходят на разузнавателна мисия, имат си разузнавателни служби", отбеляза Путин.

При това той подчерта, че западните лидери "обикновено са много порядъчни, интересни хора, с които не просто е интересно да говориш, да общуваш, това е много полезно, и обикновено това са много надеждни партньори".

"Но те са обременени от определени задължения и са членове на военно-политически блокове, и са принудени да действат в рамките на вътрешноблокова дисциплина", поясни Путин. "По същество тези страни доброволно са се отказали от част от суверенитета си; такъв е бил техният избор, така е станало исторически, но в личен план това са порядъчни хора".

Путин се надява, че по време на италианското председателство на Европейския съюз, което започва от 1 юни, "отношенията между Русия и Европа ще получат нов импулс".

"Ние с Италия не просто имаме добри отношения. В европейски мащаб Италия е един от най-важните ни търговско-икономически партньори, наш традиционен партньор в Европа. В Италия се получи общонационален консенсус по повод отношенията с Русия. У нас също, ние много ценим нашите отношения с Италия", отбеляза Путин.

Той припомни, че бившият премиер Силвио Берлускони е бил инициатор на създаването на Съвета Русия-НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят