Путин сравни тялото на Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството

Путин сравни тялото на Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството

Руският президент Владимир Путин сравни мумифицираното тяло на вожда на болшевишката революция Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството.

Според Путин, "православната вяра винаги ни е съпровождала" и е укрепвала в "особено тежките години", а по време на борбата срещу вярата в СССР, "когато унищожаваха свещеници, рушаха храмове", се създаваше нова религия.

"Комунистическата идеология е много сродна на християнството, в действителност", казва Путин във филма на журналиста Андрей Кондрашов "Валаам", като подчертава, че основните ценности на Кодекса на строителите на комунизма – "свобода, равенство, братство, справедливост" – "всички са заложени в Светото писание, там всичко това го има". Кодексът, по думите на Путин, "е сублимация и примитивна извадка от Библията".

Като друг аргумент руският президент привежда за пример Мавзолея на Ленин. "Ленин са го сложили в мавзолей – по какво това се различава от мощите на светиите за православните, или изобщо християните? Казват ми: "Не, в християнския свят няма такава традиция". Как да няма? Идете на Атон, погледнете, там има свети мощи, че и тук има светите мощи на Сергий и Герман", казва Путин.

Съветската власт, по същество, нищо ново не е измислила, само е "приспособила към идеологията си това, което човечеството вече отдавна е изобретило", заключва Путин.

За първи път за изнасянето на тялото на Ленин от Мавзолея и погребването му се заговари през 1991 г. след разпада на Съветския съюз, припомнят руски медии. За това са говорили политиците Анатолий Собчак, Юрий Лужков, първият президент на Руската федерация Борис Елцин.

Владимир Путин съвсем в началото на първия си президентски мандат ( през 2001 г.) заяви, че смята за преждевременно да се обсъжда погребването на тялото на Ленин. Според него, поколението граждани, които дълго време са живели при управлението на съветската компартия, ще решат, че "са се кланяли на лъжливи ценности и животът им е минал напразно".

Въпросът с погребването на тялото на Ленин отново започна активно да се обсъжда през 2017 г., по повод стогодишнината от Октомврийската революция. През април редица депутати от Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски и "Единна Русия" внесоха в Държавната дума законопроект за погребване тялото на Ленин. В мотивите се казваше, че "само по себе си тялото на Ленин не се явява символ на епохата, нито символ на обединението на нацията".

Журналистката и кандидат за президент на Русия Ксения Собчак предложи да се проведе референдум по въпроса. Лидерът на комунистите Генадий Зюганов нарече "пълни глупости" споровете за погребването на Ленин, а лидерът на Чечения Рамзан Кадиров призова да се погребе тялото на Ленин, заявявайки, че "трупът е гледан достатъчно" и предложи на Зюганов да се извини за думите си относно погребването на тялото на Ленин.

Споделяне

Още от Свят