Западният печат за "спонтанно" възникналата криза в Украйна

Путин търси подчинение на Украйна отвътре и води "война в здрача"

Изправен пред "невъзможна дилема", Киев е с много "лоши карти"

Путин търси подчинение на Украйна отвътре и води "война в здрача"

Малко вероятно е кризата в Източна Украйна, чието "спонтанно" (според официалната руска гледна точка) възникване е твърде съмнително, да доведе до пълномащабна руска военна инвазия. Около тази прогноза се обединяват повечето западни издания в анализите си в сряда. Според тях по-вероятно изглежда руският президент да търси "подчиняване отвътре" на съседната държава, поради което е избрал да води "война в здрача".

От друга страна, изданията са единодушни и в оценката, че правителството в Киев "разполага с лоши карти", тъй като е поставено от действията на руските власти пред "невъзможна дилема".

Британският вестник "Индипендънт" публикува репортаж от Източна Украйна под заглавие "Колко спонтанни са проруските протести, които избухват на изток?". В коментара се цитират изказвания на местни жители, че в размирните градове на Източна Украйна на улиците са се появили непознати хора, които подклаждат сепаратистки настроения.

Друг британски вестник - "Дейли Телеграф" - разсъждава какво иска да постигне руският президент Владимир Путин в Украйна. "Подчиняване отвътре, а не нападение отвън изглежда е предпочитаната техника на руския президент за контрол върху събитията в Украйна", пише изданието. "Сенчестата операция в Източна Украйна разкрива много за темперамента на президента Владимир Путин. Разпореждането за конвенционална военна инвазия би било твърде явен ход за този възпитаник на КГБ", коментира "Телеграф", цитиран от БТА.

Според вестника руска инвазия в пълен мащаб може да се случи, но поне засега Кремъл е избрал да води война в здрача, която може да бъде отричана.

Публикацията заключава, че Путин е постигнал първата си цел, която е да постави Киев пред невъзможна дилема: "Ако новите лидери на страната приемат предизвикателството и изпратят армията да отвоюва окупираните градове и държавни сгради, може да бъдат убити руснаци и Путин би се сдобил със своя претекст за нашествие в пълен мащаб", предупреждава "Телеграф".

Германският "Велт" е на същото мнение. "Правителството на Украйна разполага с лоши карти: то трябва да се противопостави на провокациите на Москва, но без да дава на Путин повод за интервенция", пише изданието. Само Западът може да сложи край на тази трагедия, настоява "Велт".

Американският "Вашингтон пост" разсъждава върху гледната точка на САЩ и президента Барак Обама във връзка със събитията в Украйна. Според изданието Обама вижда в украинската криза асиметрия на интересите. "Казано просто, бъдещето на Украйна е от по-голямо значение за Русия на Владимир Путин, отколкото за САЩ и Европа. За Путин това е екзистенциална криза, за Запада, засега, не е, което се доказва от ограничения американски и европейски отговор", коментира американското издание.

"Вашингтон пост" допълва, че според Белия дом в момента Путин разглежда три възможности: федерална Украйна, която ще клони към Москва, анексиране на Източна Украйна по модела от Крим и нашествие под претекст предотвратяване на гражданска война в Източна Украйна.

Според американски анализатори, твърди "Вашингтон пост", Путин няма да нападне, понеже инстинктите му на бивш разузнавач го тласкат към паравоенна акция под прикритие, а не към изпращане на танкове отвъд международна граница.

"Обама не иска да превръща Украйна в изпитание на волите", смята американският вестник. Той изглежда е готов да приеме едно решаване на кризата по "финландски модел" и в стила на Студената война, при което членството на Украйна в ЕС би било далечна перспектива, а влизането в НАТО не би било вариант. Според "Вашингтон пост" стратегията на Обама е да накара Путин да си плати за авантюризма в дългосрочен план чрез мерки, които значително ще отслабят Русия през следващите няколко години.

Френският "Монд" изтъква четири причини, поради които ситуацията в Източна Украйна е различна от тази в Крим. За разлика от Крим, който беше включен в границите на Украйна едва през 1954 г., жителите на източните региони имат дълга обща история и връзки с Киев, изтъква изданието. Задълбочилото се през последните години политическо разделение между източната и западната част на Украйна според "Монд" обаче също не бива да се пренебрегва. Френският вестник изтъква, че политическите елити в страната са се научили да се възползват от факта, че в западните райони са по изявени националистическите нагласи, докато източните са под влиянието на Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович.

Украйна е разделена и икономически на индустриален Изток с куп екологични проблеми и остаряла инфраструктура, разчитащ предимно на държавни помощи, и на земеделски Запад, който изнася продукция не само в Европа, но напоследък и в Азия, посочва "Монд". Четвъртата разлика с Крим според френското издание, че в Източна Украйна прозападните протести, които свалиха от власт правителството на Янукович, по начало бяха посрещнати с недоверие, не на последно място заради страховете от репресии срещу рускоезичното население.

Германският седмичник "Цайт" смята, че насрочената за четвъртък в Женева четиристранна среща на Украйна с Русия, Сащ и Европейския съюз е последният шанс за дипломация. Изданието предупреждава, че Западът не може да окаже военна помощ на Украйна, но би могъл да предложи перспектива за членство в ЕС. "Цайт" подчертава, че с анексирането на Крим и заплахата от нахлуване в Източна Украйна Москва е показала, че повече не може да бъде считана за партньор на Запада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят