Путин: Топката е в полето на Вашингтон

Виена може да е домакин на евентуална бъдеща среща между Путин и Тръмп

Путин: Топката е в полето на Вашингтон

Руският президент Владимир Путин каза, че се надява отношенията на Москва с Вашингтон да се подобрят, но добави, че топката е в полето на САЩ, съобщиха световните агенции.

В интервю за телевизия Росия-1 Путин каза, че президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанията, които е дал по време на предизборната си кампания, и че едно от тях е било да подобри руско-американските отношения. "Надявам се, че и това ще стане, във всеки случай ние сме готови, топката според мен е в полето на американците, в американската част от игрището", подчерта Путин.

Той заяви, че Москва "е готова да развива и задълбочава, да нормализира отношенията си със САЩ" и добави, че "инструментите може да са различни - включително лични срещи (на лидерите)". 

В същото време говорителят на руския президент – Димитрий Песков съобщи, че по време на визитата си в Австрия Путин е обсъдил възможността Виена да бъде домакин на евентуална бъдеща среща на върха между него и американския му колега Доналд Тръмп.

"Беше споменато, че Виена може да е домакин”, заяви Песков в отговор на въпрос зададен от репортери. 

Говорейки от Китай, където Путин е на годишната среща на Шанхайската организация за сътрудничество, той спомена, че по време на последния разговор между Путин и Тръмп също се е говорило за Виена, като евентуален вариант.

"Знаете ли по време на техен телефонен разговор двамата президенти обсъждаха нуждата от това такава среща да се състои. Обсъдиха и възможността Виена да е домакин на срещата на върха", заяви Песков.

Москва и Пекин засилват сътрудничеството си в защита на многополюсния световен ред

В събота Путин е в Китай , за участие в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, която се открива в град Циндао.  Тя за първи път ще бъде във формат евразийска "осморка". В нея, освен Русия, Китай и още четири централноазиатски държави, ще участват също Индия и Пакистан, вече като пълноправни членове на обединението.

"Русия и Китай засилват сътрудничеството си в защита на многополюсния световен ред. Двете държави се обявяват срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН", обяви китайският президент Си Цзинпин след разговорите си в Пекин с  Путин. Енергийните проекти бяха акцент. Путин подчерта, че натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.

Предвидено е на срещата да се подпишат документи, сред които меморандум за стимулиране на сътрудничеството в малкия и среден бизнес.

Очаква се и съвместна декларация за улесняване на търговията.

Споделяне

Още от Свят