Путин: Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него

Москва си запазва правото да съкрати още броя на американските дипломати в Русия

Путин: Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него

"Той (Тръмп) не ми е годеница, и аз не съм му годеница, не съм му годеник, ние се занимаваме с държавна дейност", така руският президент Владимир Путин отговори на руски журналист от агенция ТАСС, след като определи като наивен въпроса му дали се е разочаровал от Тръмп.

Путин говори пред журналисти в края на посещението си в Китай, където участва в срещата на върха на организацията БРИКС

Руският президент изрази надежда, че ще успява да намира компромиси с президента на САЩ в интерес на народите на двете им страни и на други държави.

"В дейността си Тръмп се ръководи от националните интереси на своята страна, а аз - на моята. Много разчитам да ни се удаде, както е казвал и президентът на САЩ, да намираме някакви компромиси при решаването на двустранните и международните проблеми, за да се решават те в интересите както на американския, така и на руския народ, и в интересите на много други страни, имайки предвид голямата ни отговорност за международната сигурност", каза Путин. И добави, че смята за некоректно да обсъжда развитието на вътрешнополитическата ситуация в САЩ. "Това не е наша работа, това си е работа на Съединените щати", каза той.

Същевременно Путин подчерта, че Москва си запазва правото да съкрати още броя на дипломатите на САЩ в Русия, но засега няма да го прави.

Путин напомни, че Москва и Вашингтон са се споразумели да изравнят броя на дипломатическите служители в Русия и САЩ. В Русия са работели около 1300 американски дипломати, а руските в САЩ са 455. При това, по думите на Путин, в тези 455 служители Русия е включила и 155 души, работещи към ООН, които "строго погледнато, не са дипломати с акредитация от Държавния департамент на САЩ, а са сътрудници на международна организация".

"Така че, строго погледнато, ако говорим за пълен паритет, от 455-те дипломати на САЩ в Москва трябва да се извадят 155. Затова си оставяме правото да вземем решение и по тази бройка американски дипломати, но засега няма да го правим. Да видим как ситуацията ще се развие по-нататък", каза Путин.

Той обяви, че ще възложи на министерството на външните работи на Русия да се обърне към американски съд заради изземването в края на миналата седмица на руска дипломатическа собственост в САЩ.

"Що се отнася до сградите и съоръженията (на руската дипломатическа мисия в САЩ), това действително е нещо безпрецедентно. Американската страна лиши Русия от правото да ползваме наше имущество. Това е явно нарушение на имуществените права на руската страна. Поради което за начало ще възложа на руското външно министерство да се обърне към съда. Да видим как работи хвалената американска съдебна система", заяви Путин.

Приемането на решение от САЩ за доставки на смъртоносно оръжие за Украйна е суверенно решение, което не е от полза за уреждането на конфликта, а го задълбочава, каза руският президент.

По думите му е суверенно решение на САЩ да продават или да доставят безплатно оръжие. "Ние не можем да повлияем на това решение, нито на страната реципиент на тази помощ, но има общи международни правила и подходи. Доставката на оръжие в зона на конфликт не е от полза за уреждането му, а само задълбочава ситуацията", каза той.

Путин съобщи, че Русия ще внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция за разполагане на миротворци на Обединените нации по линията на контакт в Донбас, за да гарантират сигурността на служителите на Оразнизацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Путин заяви също, че дислокацията на тези сили ще стане възможна само след изтегляне на въоръжението и при съгласуване по въпроса с представителите на самопровъзгласилите се републики в Донбас.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?