Путин: Тръмп не ни беше интересен преди да стане президент, нямаме компромати срещу него

Русия ще се отнесе крайно отрицателно към разширяването на НАТО с Грузия и Украйна

Владимир Путин в интервю за телевизия Фокс

Русия не разполага с никакви материали, които биха компрометирали президента на САЩ Доналд Тръмп, каза руският президент Владимир Путин в интервю за телевизия "Фокс нюз".

"Нямаме никакъв компромат и не можем да имаме. Страхувам се да не обидя господин президента Тръмп и да проявя нелюбезност, но преди да обяви, че ще бъде кандидат за президент, той не представляваше никакъв интерес за нас", каза руският президент в интервюто, дадено в Хелзинки след срещата му с Тръмп.

Според него усилията на западните страни да изолират Русия са се провалили. "Виждате, че тези усилия не се увенчаха с успех. И не можеха да се увенчаят с успех, имайки пред вид размерите и значението на Русия в света, включително в глобалната сигурност. А и в икономиката, имайки предвид енергийния компонент на световната икономика като минимум", заяви Путин.

По думите му Русия би се отнесла крайно отрицателно към по-нататъшно разширяване на НАТО с Грузия и Украйна. "За нас това представлява пряка заплаха за сигурността ни. Придвижването на инфраструктурата на НАТО към нашите граници ще е заплаха за нас и ще се отнесем към това крайно отрицателно. Но днес с президента Тръмп не сме говорили за това", каза Путин. 

Той заяви, че е наясно с позицията на президента Тръмп, че Крим е част от Украйна,и повтори позицията на Москва, че Крим не е анексиран и че населението е гласувало за присъединяване към Русия. "Ако това е анексия, тогава какво е демокрацията", попита руският президент.

Той нарече неоснователни обвиненията за отравяне на още двама души с нервнопаралитичното вещество "Новичок" във Великобритания след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Путин е казал на Тръмп, че Русия е готова да продължи действието на Договора за намаляване на стратегическите оръжия "СТАРТ" след изтичането му пред 2021 г. "Уверих президента Тръмп, че Русия е готова да продължи този договор, но първо трябва да се споразумеем по конкретните неща, защото имаме въпроси към американските ни партньори. Ние смятаме, че те не изпълняват изцяло договора, но това трябва да решат експертите", каза Путин.

Той отхвърли обвиненията, че се е променил след първото му избиране за президент на Русия през 2000 г., когато е бил хвален като реформатор и демократ. "С нищо не съм се променил, аз съм такъв, какъвто съм, какъвто бях. Избран бях за президент на Руската федерация като възрастен мъж. На тази възраст отношението към живота не се променя, но трябва да се реагира на случващото се около нас", каза Путин.

"Нямах особени очаквания, доколкото това е първата ни съдържателна среща. Отначало се предполагаше тя да е като загрявка, за да може в бъдеще контакти да говорим по-конкретно. Получи се обаче другояче, разговорът действително беше много съдържателен", каза Путин по-рано в понеделник вечер в интервю за руския "Първи канал".

Той заяви, че датата на следващата му среща с Тръмп още не е определена.

В същото интервю Путин заяви, че в решаването на сирийската криза топката сега е в полето на опозицията. "Правим достатъчно енергични опити да активизираме диалога по политическото решение в Сирия, убедихме президента Асад, че е нужно да формира своята част от конституционния комитет, който да изготви измененията в конституцията. Президентът Асад направи това, а опозицията още не е. Сега топката е в полето на опозицията и на тези, които я подкрепят", каза Путин.

Путин определи Тръмп като "квалифициран човек", който изслушва и възприема аргументи. По някои въпроси обаче Тръмп остава на своето мнение, добави Путин и даде пример с иранското ядрено споразумение. Путин нарече Тръмп и интересен събеседник.

"Всички го смятат за изключителен бизнесмен. Мисля, че това не е така, доколкото той все пак вече е политик, преди всичко защото умее да слуша и да чува това, което очакват от него избирателите, което очаква от него населението", каза Путин пред руската медия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят