Путин: Турция многократно ще съжалява за свалянето на руския самолет

Путин: Турция многократно ще съжалява за свалянето на руския самолет

Турция ще съжалява "многократно" за това, че е свалила руски бомбардировач близо до сирийско-турската граница, заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин, като добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара, предаде Ройтерс.

Ние никога няма да забравим това съучастие с терористите. Ние разглеждаме винаги предателството като едно от най-лошите и най-подли деяния. Нека тези в Турция, които стреляха в гърба на нашите пилоти, да го знаят, заяви руският президент в годишно обръщение към членовете на парламента, правителството и губернаторите на райони в Русия.

В забележка, ясно насочена към Запада, Путин изтъкна, че страните "не трябва да прилагат двойни стандарти за тероризма" или да използват терористични групи за собствените си нужди.

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористи, но смята турския народ за приятелски.

Ние знаем кой в Турция си пълни джоба и позволява на терористите да извличат печалба. Но турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели. И ще подчертая, че ние не поставяме знак за равенство между тях и тази част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на наши военнослужещи в Сирия, посочи руският президент.

Говорейки за действията на Анкара, руският президент предположи, че "Аллах е решил да накаже управляващата клика, като я лиши от разум".

Не трябва да се очаква от нас нервна, истерична реакция, опасна за нас и за целия свят, изтъкна Путин. Ние няма да размахваме оръжия, добави той.

Но ако някой мисли, че за едно толкова подло военно престъпление, убийството на наши съотечественици, те ще се отърват с домати или със санкции в сектора на строителството или други сектори, те жестоко се заблуждават. Това не е последният път, когато ние ще им припомним какво са направили, нито е последният път, когато те ще съжаляват за това, което са направили, заплаши Путин.

Русия приложи серия икономически санкции срещу Турция, насочени основно към земеделието, строителството, енегетиката или туризма, в отговор на свалянето на руски бомбардировач на 24 ноември над границита със Сирия.

След инцидента тонът между двете страни непрекъснато се повишава, като вчера руската армия обвини президента Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство, че са "съучастници" в трафик на петрол с групировката "Ислямска държава".

Днес руският президент изрази увереност, че е невъзможно силите на една единствена страна да победят международния тероризъм. Той подчерта, че е необходим единен международен фронт в борбата с тероризма. Трябва да забравим за всички спорове и разногласия и да създадем един мощен юмрук, един общ антитерористичен фронт, който да действа на основата на международното право и под егидата на ООН, призова той.

По-нататъшните действия на Русия зависят от готовността на Анкара да признае грешките си

По-нататъшните действия на Русия спрямо Турция зависят от готовността на Анкара да признае грешките си. Това заяви днес Виктор Озеров, председател на комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията.

Показахме, че по-нататъшните ни стъпки ще зависят от това доколко турското ръководство ще признае грешките при действията си и ще бъде готово да поднесе извинения не само на Русия, но и на роднините на загиналите военнослужещи. И в крайна сметка дали Анкара ще поеме отговорност занапред да не се повтарят подобни инциденти, каза Озеров след като руският президент Владимир Путин отправи годишното си послание пред Федералното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят