Путин: Турция свали самолета ни, за да обезопаси доставките на петрол от ИД

Ердоган определи твърдението като клевета и каза, че ще подаде оставка, ако то се докаже

Путин: Турция свали самолета ни, за да обезопаси доставките на петрол от ИД

Русия има основания да смята, че нейният Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция. Това заяви руският президентът Владимир Путин по време на конференцията за климата в Париж.

В отговор турският президент Ердоган определи твърдението на Путин като "клевета" и каза, че ще подаде оставка, ако се докаже, че Турция е купувала петрол от терористи.

Попитан на пресконференция в Париж, дали Москва е готова за сформиране на широка антитерористична коалиция, Путин отговори "Ние винаги сме го искали". "Но това не може да се постигне, докато някой използва част от терористичните организации за постигането на инцидентни цели", добави той.


Според Путин продължава финансовото подхранване на терористите в Сирия. "Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от ИДИЛ, в индустриални количества се доставя на територията на Турция", заяви Путин.

"И имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашия самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на този петрол именно към пританищата, откъдето се товари на танкери, каза той. "Защитата на туркмените е само предлог", изрази увереност Путин.

"Но ние все едно ще се стремим да бъде сформирана действена широка коалиция, а регионалните, местните или финансовите интереси да отстъпят на втори план пред глобалната заплаха на терора", подчерта Путин.

По думите му терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си, но Анкара не е реагирала на съответната загриженост на Москва. "Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които са воювали в отделни региони на Русия, в частност в Северен Кавказ, "изплуват" на територията на Турция", посочи Путин като като пример за проблеми в отношенията с Турция, като подчерта, че Москва е молила Анкара да "сложи край на тази практика". "Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовия режим, отново "изплуват" на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", казал Путин.

Ердоган ще подаде оставка, ако твърденията на Путин се докажат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят твърденията, че неговата страна е купувала петрол от "Ислямска държава" и ги определи като клевета.

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли?", заяви Ердоган пред медиите в Париж в отговор на твърденията на руския президент Путин.

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол.

Той подчерта, че Анкара не очаква прекъсване на отношенията с Москва. "Ние не сме племенни държави. Ще действаме търпеливо. Ще видим какво ще предприемат те и тогава ще действаме и ние", добави турският президент. Той припомни, че тялото на загиналия руски пилот Олег Пешков е било доставено в Турция благодарение на усилията на турски власти.

Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия

Президентът на САЩ Барак Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руски военен самолет от Турция, предаде Асошиейтед прес. Обама се срещна във вторник в Париж с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Американският президент заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити. Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция.
Обама подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху този общ враг.

"Разговаряхме за начина, по който Турция и Русия могат да работят за намаляване на напрежението", каза Обама, цитиран от АФП. "Както казах на г-н Ердоган, всички ние имаме общ враг, това е "Ислямска държава" и бих искал да съм сигурен, че ще се съсредоточим върху тази заплаха", добави той.

Президентът на САЩ похвали Турция за великодушното приемане на сирийски бежанци.

Путин и Обама имали общо разбиране за уреждането в Сирия

Руският президент смята, че двамата с американския президент Бара Обама имат общо разбиране за по-нататъшното политическо уреждане в Сирия. "Общо взето, според мен, има разбиране накъде трябва да се върви. Ако говорим за необходимостта от политическо уреждане, то трябва да се работи над нова конституция, нови избори и контрола над резултатите от тях", заяви Путин на пресконференцията си в Париж, след като вчера проведе 30-минутен неформален разговор с президента на САЩ.

Путин добави, че е обсъдил с Обама списък на организациите, действащи в Сирия - "организациите, които ние смятаме за терористични, списък на организациите, представляващи "здравата" част от опозицията", каза Путин и напомни, че в рамките на конференцията е имал срещи с президентите на САЩ и Южна Корея, с канцлера на Германия, с председателя на Еврокомисията, с премиера на Израел.

"Общо взето ми се струва, че ние разсъждаваме на една вълна и се ръководим от позицията, че сирийският проблем може да се реши само с политически мерки. Сега търсим платформа, на основата на която може да продължим напред. Надявам се, че нашите министри на външните работи на бъдещата среща във Виена ще успеят да намерят повече допирни точки. Има всички предпоставки за това", каза той.

Президентът обясни закъснението си за конференцията за климата. "Това, че не съм присъствал на фотографирането и на някакви ритуални неща - това, повтарям, е въпрос от чисто технически характер, свързан с работния график и с необходимостта с колегите да обсъдим докрай, в подробности, всичко, което трябваше да кажем днес на заседанието, заради което пристигнах тук, и на двустранните срещи", заяви той пред журналистите в края на визитата си.

Путин пристигна в Париж малко по-късно от останалите лидери, като пропусна церемонията на общата снимка и минутата мълчание в памет на жертвите на терора. Това даде повод за предположения, че е постъпил така, за да избегне среща с президента на Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?