Путин: Украйна не може да бъде едновременно и в ЕС, и в Митническия съюз

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Украйна няма да може да бъде едновременно и асоциирана членка на ЕС, и членка на Митническия съюз, предаде ИТАР-ТАСС.

"Препратките в проектодоговора на Украйна за асоцииране с ЕС към възможността страната да участва и в други обединения не променят невъзможността тя да участва в Митническия съюз", каза Путин.

Преди това редица експерти отбелязаха, че асоциираното членство на Украйна в ЕС предвижда тя да се присъедини към Митническия съюз. "Такова положение наистина има. Проблемът обаче е в това, че там е записано, че всички възможни бъдещи интеграционни обединения на Украйна трябва изцяло да отговарят на споразумението между Украйна и ЕС", отбеляза Путин.

Освен това в Митническия съюз няма положения, които да отговарят на европейските изисквания, дори напротив - всичко противоречи на това, за което към днешен ден Украйна се споразумява с ЕС, каза още руският президент.

Агенцията припомня изявлението на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, че Кремъл гледа скептично на предложението на украинския държавен глава Виктор Янукович да бъде създаден формат ЕС - Украйна - Митнически съюз. Песков посочи, че "никой не отхвърля диалога", но зададе въпроса: "Как могат да се координират взаимни действия, които са невъзможни?"

По-рано в петък на срещата на върха на ОНД в Минск Владимир Путин заяви, че страните от Общността на независимите държави (ОНД) трябва да разработят собствена стратегия за развитие, а не да чакат подобряването на световната икономика, заяви руският президент

"Напълно по силите на нашите страни е да разработят собствена стратегия за развитие, да създадат големи инвестиционни проекти и да усъвършенстват бизнес климата, без да чакат подобряването на външните условия", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според руския президент развитието на вътрешния туризъм трябва да бъде един от приоритетите на ОНД.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска засилване на координацията между страните от ОНД на международната сцена. "Понякога наши партньори се присъединяват към решения, насочени срещу ОНД или отделни нейни членове", отбеляза Лукашенко. Беларуският президент подчерта, че за неговата страна суверенитетът е немислим без възможно най-тясно сътрудничество в рамките на ОНД.

На срещата на върха на ОНД, в която членуват голяма част от бившите съветски републики, беше решено да се създаде междудържавен съвет за противодействие на корупцията, който да подпомогне подобряването на бизнес средата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят