Путин успя да обедини срещу себе си български политици от различни цветове

София реагира сдържано с напомняне, че славянската писменост е създадена у нас

Путин успя да обедини срещу себе си български политици от различни цветове

Изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската азбука е дошла от "македонската земя", разбуни духовете в България навръх 24 май и обедини политиците от всички разцветки, които с повече или по-малко възмущение припомниха историческия факт на създаването на кирилицата именно в България. За момента обаче институционална реакция няма и по всичко изглежда, че няма да има, но пък премиерът, президентът, външният министър, министърът на културата и лидери на парламентарните сили обявиха изявлението на Путин за неприемливо, провокативно, неевропейско, а Красимир Каракачанов дори стигна до откровението, че "руската политика никога не е била справедлива към България и българската история".

Радев е против използването на историята като разменна монета в политиката

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат, заяви в четвъртък президентът Румен Радев по повод изявлението на Путин пред македонския президент Георге Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя".

"Вчера беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата. Ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само, ако уважаваме историята. А историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура", добави държавният глава пред български репортери в Брюксел.

Екатерина Захариева: Помним историята си и затова сме горди

Първата реакция на изявлението на Путин бе на външния министър Екатерина Захариева.

"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", написа Захариева във Фейсбук на 24 май.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута", допълни тя. "Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди", написа още Захариева.

След нея премиерът Бойко Борисов коментира: "Ако продължаваме да спорим за история, където историците отдавна са се произнесли, кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката, това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, на тази писменост, която те са създали, над 300 милиона пишат, четат и в края на краищата oбoгaтявaт eвpoпeйcĸaтa ĸyлтypa."

В четвъртък Борисов имаше възможност да изрази и по-пространна позиция, разпространена от МС след срещата му с руския посланик Анатолий Макаров, който така и не отговори пред репортери на въпрос откъде идва кирилицата.

Каракачанов: Путин не познава историята

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отдаде казаното от руския президент на непознаване на историята: "Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята".

Той обаче добави, че "руската политика никога не е била справедлива към България и българската история". "Целият културен проект славянска азбука е дело на българската държава. Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен", заяви той.

ВМРО предупреди братска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята

От ВМРО разпространиха позиция с предупреждение към "приятелска Русия", в което се казва, че България винаги е помагала на Македония и ще продължи да го прави. "Но предупреждаваме всеки, дори приятелска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята".

Нинова: Не приемаме такова отношение

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също осъди изказването на Путин. "Изказването му е изненадващо и неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си", коментира Нинова в четвъртък пред Нова телевизия. И побърза да предотврати евентуални по-остри реакции, като изтъкна: Позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни".

БСП споделя позицията на външния министър и на премиера

БСП споделя позицията на външния министър и на премиера на държавата за изказването на Путин за кирилицата, каза и заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП). "Единственото, което можем да направим, е да споделяме позицията, изразена от министъра на външните работи и премиера на държавата", уточни той.

Волен Сидеров: Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката

Обединеният патриот и лидер на "Атака" Волен Сидеров иронизира Путин и поиска институциите да реагират официално на думите му.

"Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи", коментира той в четвъртък.

Според него трябва да има и дипломатически отговор по казуса. "Македонските, тракийските и добруджанските земи са били част от България", каза Сидеров и подчерта, че българите трябва да защитават това. "На това изказване трябва да се реагира. То е некоректно. То не посочва правилно исторически факти", заяви още лидерът на "Атака" и посочи, че на държавническо ниво, и на ниво парламентарни групи се е реагирало.

Веднага след това Сидеров призова да се реагира във всички посоки, а не само към Русия:" Трябва да се реагира в посока Турция, откъдето имаше претенции и некоректни исторически очертания. Трябва да се реагира по отношение на посока Европарламента. Имаше евродепутати преди години, които защитаваха, че в България има македонско малцинство. Трябва да се реагира по отношение на справочника на ЦРУ и Държавния департамент, където продължават да пишат, че в България има македонски малцинства".

Според него трябва да има стратегия във Външно министерство и в правителството, с която българската история да се представя точно и коректно.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че реакцията на думите на Путин трябва да е на правителствено ниво, а не от парламента.

Джема Грозданова: Провокация за отдалечаване на Западните Балкани от ЕС

Изказването на Владимир Путин за кирилицата е част от последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани, каза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ). Тя възприема изказването като провокация от страна Путин не директно срещу българската държава, а по-скоро като една последователна политика на Руската федерация за отдалечаване на държавите от Западните Балкани от тяхното членство в европейски структури.

"Нека не забравяме какво съпротивление имаше от страна на Руската федерация за членството на Черна гора в НАТО", което всъщност става факт след няколко дни", каза Грозданова и припомни, че България е била една от първите страни, която е подкрепила това членство.

Лютви Местан: Румен Радев да поиска извинение

В писмо до медиите лидерът на ДОСТ Лютви Местан заявява, че изказването на Путин "не е достатъчно да бъде определено просто като грешка". Според него позицията на руския президент е брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ и на българската държава. Местан призова президента Румен Радев да поиска официално извинение от колегата си Путин.

Боил Банов: Повече уважение към историята

Министърът на културата Боил Банов също изрази изненада. "Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде другаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света, повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!", коментира Банов в сряда на приема в посолството ни в Рим по случай 24 май.

Александър Йорданов: Провокация към България

Бившият български посланик в Скопие Александър Йорданов определи думите на руския президент като "провокация към България и към европейския лъч за интеграция на Балканите".

"Смесват се историческо незнание от страна на човека, управляващ Кремъл в момента, и от друга страна – съзнателно търсена провокация в този балкански регион, на основата на тази мухлясала вече, никому ненужна доктрина на македонизма", каза Йорданов пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?