Путин увери, че няма да признае Пхенян за ядрена сила

Остава на мнение, че с поставяне на Северна Корея в ъгъла проблемът няма да се реши

Мун и Путин след разговора им във Владивосток, сн. ЕПА/БГНЕС

Русия няма да признае Северна Корея за ядрена сила, увери руският президент Владимир Путин след преговори с южнокорейския си колега Мун Дже-ин, цитиран от руската агенция ТАСС в сряда.

Двамата президенти се срещнаха в кулоарите на започналия във Владивосток икономически форум във Владивосток и обсъдиха ситуацията с ескалиращото заради ядрените опити на Пхенян положение.

"Потвърдих пред господин Мун Дже-ин нашата принципна позиция: няма да признаем ядрения статут на Северна Корея", заяви Путин, но отново обяви позицията си, че севернокорейският ядрен въпрос не може да бъде уреден със санкции и натиск.

"Сега е необходимо да се прояви хладнокръвие и да се избегнат стъпки, водещи към ескалация на напрежението. Без политически и дипломатически инструменти ще е много трудно да постигнем напредък в сегашната ситуация, а ако трябва да съм по-точен, смятам, че изобщо е невъзможно", каза Путин.

Руският президент заяви още, че ракетно-ядрената програма на Пхенян е грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и създава заплаха за сигурността на Североизточна Азия.

Южнокорейският президент от своя страна заяви на руския си колега, че ситуацията на Корейския полуостров е сложна заради провокациите на Северна Корея. Според Мун ситуацията на полуострова може да стане още по-непредвидима, ако Пхенян не спре провокативните си действия.

Мун заяви, че с Путин са на мнение, че уреждането на ядрения въпрос е първостепенен приоритет за развитието на Източна Азия. По думите му руският президент е изразил пълна подкрепа за действията на Сеул по отношение на въпросите, свързани със Северна Корея.
Мун е предупредил Путин, че намаляването на доставките на петрол за КНДР е неизбежно, и е поискал съдействие от Русия, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от БТА. Говорител на президентството в Сеул обаче не беше в състояние да потвърди това съобщение, предаде Ройтерс.

Междувременно японският премиер Шиндзо Абе заяви, че Северна Корея трябва да разбере, че не я чака светло бъдеще, ако продължава по настоящия път, и че тя трябва да промени политиката си.

Абе каза, че ще обсъди севернокорейската криза поотделно с Путин и с Мун Дже-ин във Владивосток. С Путин той ще разговаря също за икономическото сътрудничество и за двустранен мирен договор.

Споделяне

Още от Свят