Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Путин увери руснаците, че се опитва да облекчи трудностите им

В 14-та си "Пряка линия" руският президент си спести войнстващата риторика по международните въпроси

19 коментара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на своята традиционна "Пряка линия", в която разговаря в телевизионен ефир с хората в Русия, президентът Владимир Путин увери обикновените руснаци, че се опитва да облекчи трудностите им. Голяма част от въпросите към Путин бяха фокусирани върху икономиката, която се сви с 3.7% последната година.

"Разбирам, че е трудно", каза Путин в отговор на въпрос за инфлацията, която достигна 12.9% през 2015 година. Цените скочиха заради европейското ембарго върху вноса на храни.

"Скокът на храните е временен феномен. Цените ще се стабилизират", каза Путин.

В отговор на въпрос на жена от сибирския град Омск, той каза, че ще бъдат заделени допълнителни средства за оправяне на дупките по пътищата. След което обеща и мерки за поевтиняване на лекарствата.

Руската икономика е сериозно засегната от поевтиняването на петрола и западните санкции, въведени след като Русия анексира Крим през март 2014 година. Силното обезценяване на рублата засили инфлацията и повиши разходите за живот, докато възможностите за работа намаляха.

В четвъртък руският президент подаде "маслинова клонка" на инвеститорите, измъчени от икономическото забавяне, като каза, че има високо мнение за бившия финансов министър Алексей Кудрин и се надява той да играе роля в предоставянето на консултации по икономическата политика. Пазарите виждат Кудрин като шампион в либералната икономическа политика и фискалната предпазливост, отбелязва Ройтерс.

По въпросите на външната политика Путин не разгърна войнстващата риторика, на която залагаше в миналото, смята агенцията. Той отрече, че Русия е заобиколена от врагове, казвайки, че предпочита мирно решение на конфликта в Сирия на базата на преговори. По думите му Русия е приятел с Турция, дори да има различия с нейните лидери.

"Пряката линия" с Путин се проведе за 14-та година. Преди началото на предаването Кремъл е избирал измежду 2 милион въпроси, зададени от хора от цялата страна. През седмицата преди шоуто руснаците могат да задават въпроси чрез интернет портали или социалните мрежи. В деня на шоуто хората могат да се обаждат, а Путин отговаря и на въпроси чрез видеовръзка. Изключително режисираното събитие този път продължи близо 4 часа.

Руските медии разкриха, че за тази "Пряка линия" поне от два дни са се провеждали репетиции и инструктаж със стотици потенциални участници. Това ставало в държавна почивна станция край руската столица.

"Панамските документи" са "провокация"

Руският президент Владимир Путин каза, че медийните информации за офшорни сметки в Панама са "провокация" и че германският всекидневник "Зюддойче цайтунг", който стои зад разкритията, е задължен на американската банка "Голдман Сакс". Според него зад изтичането на документите стоят американски служители, а съобщенията в медиите, имат за цел да посеят съмнения за определени личности.

По думите му първата публикация на "Панамския архив" се е появила в "Зюддойче цайтунг", който е част от медиен холдинг, принадлежащ на "Голдман Сакс".

"Може да изглежда странно, че те не публикуват недостоверни информации за офшорки - впечатлението е, че информацията е достоверна, че е подготвена даже не от журналисти, а по-скоро от юристи", каза Путин.

Според него публикациите имат за цел да породят съмнения за приближени до него хора.
Президентът заяви, че руският виолончелист Сергей Ролдугин, който според документите притежава поне 2-милиардна офшорна империя, в която по неясни причини са наливали пери най-големите руски даржъвни банки и фирми, е похарчил всичките си пари за уникални музикални инструменти.

Според Путин не бива да се очаква разкаяние от поръчителите на тази публикация. "Те все едно ще го вършат и занапред и колкото повече наближават изборите, толкова повече ще се изнасят такива неща", каза руският лидер.

Поръчителите на публикациите "трябва да схванат, че нещата не опират до конкретни хора, физически лица, каквито длъжности и да заемат те в Русия. Нещата опират до страната ни, която няма как да бъде манипулирана или принудена да действа, както му изнася на някого, и да играе по гайдата му", заяви държавният глава.

Според него "ако се проявява уважение в разговора с нас, ако се търсят компромиси, както правим ние, тогава винаги ще намерим решение, което да задоволи всички - и нас, и партньорите ни". "Трябва просто да се работи с Русия като с равен партньор. Това е то верният извод от нещата, които стават сега", добави Путин.

Турция е приятелска страна, но някои политици се държат неадекватно

Руският президент заяви, че смята Турция за приятел и турския народ - за приятелски, с който Русия безусловно ще изгражда най-добри междусъседски отношения. Има обаче проблеми с някои политици в Турция, чието поведение е неадекватно и ние съответно реагираме на това, каза Путин.

Работим спокойно, но не можем да не реагираме на неприятелски действия, каза президентът. "Задължително трябва да реагираме, иначе ще ни се качат на главата. Имаше такова нещо в по-новата ни история, но не е възможно да допуснем връщане към това и няма да го направим", заяви президентът.

Отчитайки интересите си обаче, ние, естествено, ще развиваме отношения с всичките си партньори, включително със съседите си, добави той.

Путин смята, че турското ръководство не се бори с терористите, а сътрудничи с тях. Той обърна внимание и на други проблеми, които трябва да накарат туристите да се замислят. "В Южна Турция "фактически се води гражданска война. Опитваме се да не я забелязваме, международната общност като че ли не я забелязва, но това е факт, при това с използването на тежка техника, тежко въръжение, артилерия и така нататък", подчерта Путин и обърна внимание, че в Турция стават и терористични актове "едва ли не всяка седмица".

Турските власти се стремят да осигурят безопасността на туристите, включително на руските, тъй като това е значителен доход за турския бюджет, но едва ли ще успеят, смята Путин. Затова руските власти са длъжни да предупредят гражданите, че сега почивката в Турция, както и в Египет, е опасна, предупреди той.

Кого би спасил от удавяне - Порошенко или Ердоган?

Ако някой е решил да се удави, вече не може да бъде спасен, заяви руският президент, отговаряйки на въпрос кого би спасил първо, ако се давеха президентите на Украйна и Турция Петро Порошенко и Реджеп Тайип Ердоган. Руските медии изтъкнаха, че този въпрос е бил зададен от 12-годишно момиченце.

"Разбира се, готови сме да подадем ръка за помощ и приятелство на всеки наш партньор, ако те желаят това", добави Путин.

Западът вероятно няма да премахне скоро санкциите срещу Русия

Малко вероятно е западните правителства да премахнат санкциите срещу Русия в скоро време, заяви Путин и добави, че въведеното в отговор продоволственото ембарго срещу западните страни ще бъде запазено, докато действат санкциите на Запада срещу Русия.

Путин обвини правителството на Украйна, че не изпълнява споразумението за примирие в източната част на страната, като например протака предоставянето на повече автономия на украинския Изток.. Той обаче подкрепи идеята на своя украински колега за увеличаване на броя на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по разделителната линия в конфликтната зона в Източна Украйна, с цел да се помогне за прекратяването на нарушенията на примирието.

Путин изрази увереност, че няма да има подновяване на военните действия в Източна Украйна, но призова Западът на използва влиянието си върху властите в Киев за пълното изпълнение на Минското мирно споразумение.

Сирийският народ трябва да участва в политически преговори

Сирийският народ трябва да участва в политически преговори и да приеме нова конституция за страната си, заяви той.

"Мир в Сирия ще настъпи не чрез военни действия, а в резултат на мирни преговори. Всички трябва да седнат край масата за преговори и да приемат конституция, въз основа на която да организират избори и така да се излезе от кризата", добави той, като подчерта, че Русия прави всичко възможно да гарантира, че ситуацията в Сирия не се влошава.

Путин изтъкна, че изтегляйки значителна част от военновъздушните си сили, Русия е оставила сирийската армия в такова състояние, че с помощна на останалите руски сили да могат да извършват настъпателни операции. "След изтеглянето на войските ни сирийската армия превзе Палмира", напомни той.

Путин не е готов да каже за "новата първа дама"

Руският президент каза, че се е примирил с интереса към личния му живот, но още не е готов да отговори на този интерес. Отдавна съм се примирил с това, разбирам го, но тези въпроси не са от първостепенно значение. Някой ден може би ще мога да удовлетворя любопитството ви, каза президентът.

Запитан кога обществеността ще научи за новата първа дама, той реагира шеговито: "Честно казано, не знам как това би повлияло на курсовата разлика или на цените на петрола".

Путин сподели, че поддържа добри отношения с бившата си съпруга, но всеки има свой живот и доволен от него. "С Людмила Александровна понякога се виждаме. Не е често, но се срещаме. Отношенията ни са добри, може би по-добри, отколкото преди", добави той.

Още е рано да се говори за нов мандат

Путин каза, че е твърде рано да отговори дали ще се кандидатира за нов мандат на изборите през 2018 г..

"Ние трябва сега да мислим не къде и как ще работим в бъдеще, а как да оправдаем доверието на хората днес, как да постигнем целите, които сме си поставили, обещанията, които сме дали", заяви той.

"Ще вземем съответните решения в зависимост от това как се развива ситуацията и как вървят работите", добави Путин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ivancho ivanov
  #19

  При Путин tig( #11) пропускаш или не искаш да кажеш, че има строг угоднически подбор на медиите уреждащи въпросите!

 2. Bлaдo
  #18
 3. Мони_deactivated_1480055728
  #17
 4. Мони_deactivated_1480055728
  #16

  Банката на Русия смята, че най-вероятният сценарий за руския нефт "уралск" е средната годишна цена да е $ 30 за барел за годината, заяви в петък, първия заместник-председателят Ксения Yudaeva. /НАПОМНЯМ ЧЕ БЮДЖЕТА ИМ Е СМЕТНАТ ПРИ СРЕДНА 50$-бел. е моя/ РИА Новости Ще видим, как ще облекчи трудностите на рашките. Освен да си дари 2-та милиарда на държавата...ха ха ха!

 5. Коментарът е изтрит в 11:26 на 15 април 2016 от автора.
  #15
 6. so what_deactivated_1521205049
  #14

  ТАВАРИЩ СУСАНИН И ОСТАЛЬНИЕ ТРОЛИ не може един държавен глава да се излага като кифладжия и да твърди, че знае чия собственост е германски вестник но вече никой не му обръща внимание на лъжите и хоратапо света се подиграват открито с американската конспирация БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ НА ПАРАНОИЧНО КГБ ЧЕНГЕ

 7. В и К
  #13

  Кремълският гном действа толкова облекчително на нацията си, че чак слабително даже.

 8. анита хегерланд
  #12

  Толкова е зле положението, че вече и децата нямат търпение да се вкючат в политиката.

 9. tig
  #11

  Путин такъв, Путин онакъв, но успя да отговори на въпросите на съгражданите си. А ние помним Боко в Лондон!

 10. Мони_deactivated_1480055728
  #10

  Ситуацията с руският Държавния бюджетпрез март се е влошила отново. През месеца, недостигът се е увеличил с 23% и достигна 8,7% от БВП (след 7,7% от БВП през февруари), принуждавайки правителството да похарчи всички налични парични резерви - http://minfin.ru/ru/press-center/?id_4=34430&area_id=4&page_id=2119&popup=Y# Друга неприятна изненада и това, че нефтените и газовите приходи са намалели с 4% в сравнение с февруари, въпреки увеличението на цената но барел! //Цените на петрола ще паднат, независимо от резултатите от срещата в Доха - проучване.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.