Путин уволни дългогодишния си съюзник Сергей Иванов

Сергей Иванов и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин освободи от длъжност дългогодишния си сътрудник - влиятелния шеф на руската президентска администрация Сергей Иванов, съобщиха световните агенции.

На негово място е назначен Антон Вайно, който досега беше заместник на Иванов.

В президентския указ на Путин, с който се освобождава от длъжност Иванов, се посочва, че той е назначен на друг пост - специален представител на президента по въпросите за опазване на околната среда и транспорта.

Иванов също като Путин е от Ленинград, днес Санкт Петербург. Той е завършил филологическия факултет на Ленинградския държавен университет, специалност преводи. После учи в школата на КГБ в Минск, израства в йерархията на КГБ и става заместник-началник на едно от управленията за външно разузнаване на Русия. Пращан е на дълги командировки в скандинавските страни и Африка, припомня ТАСС. След реорганизацията на КГБ продължава работа в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, а после във Федералната служба за сигурност. През 1999 г. е назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия. На 28 март 2011 г. е назначен за министър на отбраната. През годините, в които е бил в кабинета, той е и първи заместник-премиер, а после и вицепремиер на правителството. От 22 декември 2011 г. е назначен за ръководител на президентската администрация на Русия, припомня ТАСС.

Новият началник на президентската администрация Антон Вайно е роден в Талин. Завършва Московския държавен институт за международни отношения във факултета международни отношения. Работил е в посолството на Русия в Япония, а после и във втори азиатски отдел на руското министерство на външните работи. От 2002 г. е работил в протокола на президентството на Русия. От 2007 г. е бил заместник-ръководител на администрацията на руското правителство. От 21 май 2012 г. е назначен за заместник-ръководител на президентската администрация на Русия.

По повод смяната на Иванов с Вайно Путин каза, че тя е станала по собствено желание на Иванов, който обещал да работи активно на новата длъжност, предоха ТАСС и Ройтерс. Иванов лично препоръчал на Путин Вайно да заеме поста на ръководител на президентската администрация, допълва Ройтерс.

Франс прес припомня, цитирана от БТА, че Иванов е на 63 години, а Вайно е на 44 години. Агенцията отбелязва също, че Иванов е работил като агент на КГБ в Лондон, откъдето бил експулсиран през 1983 г., преди да бъде пратен на мисии в Скандинавските страни и в Кения.

АФП припомня, че някои са смятали Иванов за евентуален приемник на Путин.

Според промените, които направи днес Путин, Вайно ще влезе и в състава на Съвета за сигурност на Русия, а Иванов е изваден от Съвета, допълват ТАСС и Асошиейтед прес.

АП припомня, че Съветът е съставен от Путин, председателите на двете камари на парламента и шефовете на службите за сигурност.

Путин направи още една промяна днес, допълва ТАСС. Той назначи Владимир Островенко за заместник-ръководител на президентската администрация. Досега той беше началник на протокола в президентството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?