Путин уволни правителство

Руският президент Владимир Путин разпусна правителството и уволни министър-председателя Михаил Касянов. Изненадващият ход беше предаван на живо по руската телевизия и се отрази на фондовата борса.

Това стана седмици преди президентските избори в Русия, които Путин очаква да спечели убедително.

Вицепремиерът Виктор Христенко бе посочен като временен заместник на отстранения Касянов.

Касянов - последната връзка с Елцин

За Касянов е известно, че не е доближен на Путин, но се очакваше да остане на поста си до изборите на 14 март.

Той беше сред малцината оцелели в Кремъл от лагера на бившия президент Борис Елцин. Най-либерално настроените политици от времето на Елцин вече бяха измесени от нови лица, посочени от Путин.

Касянов освен това имаше връзки с олигарсите - супербогатите руски бизнесмени, които натрупаха богатството си по време на приватизацията в епохата на Елцин, но изпаднаха в немилост, откакто властта взе Путин.

Кореспонденти съобщават, че Михаил Касянов се е отнасял критично към разследването на държавата срещу петролната компания Юкос и ареста на Михаил Ходорковски.

Знак за курса на страната след 14 март

Владимир Путин обясни в изявлението си, че неговото решение "не е свързано с оценката за резултатите от дейността на досегашното правителство", която по думите му е "напълно удовлетворителна".

Путин добави, че решението е продиктувано от неговото желание "още веднъж да обозначи своята позиция по въпроса за това какъв ще бъде курсът за развитие на страната след 14 март".

"Смятам, че гражданите на Русия имат право и трябва да знаят какви са предложенията за състава на висшия орган на изпълнителната власт, в случай че аз бъда избран на поста президент на Русия", каза Путин.

Ройтерс цитира първата реакция на Сергей Марков от Института за политически изследвания, според когото нещата не опират до уволняване на правителството, а на премиера Михаил Касянов.

Марков обяснява, че съгласно конституцията президентът не може да махне премиера, без да отстрани целия кабинет.

Според руския политолог за назначаването не Касянов за премиер е имало три причини - че е икономист, че е подкрепян от бившия шеф на Кремълската администрация Александър Волошин и че има поддръжката на т. нар. олигарси. "Сега тези три причини не са от значение. Не очаквам никакви големи промени", обяснява Сергей Марков. Той очаква, че реформаторите около министъра на икономическото развитие и търговията Герман Греф ще останат в бъдещия кабинет.

Друг руски политолог - Игор Бунин от Центъра за политически технологии - смята, че Путин е махнал Касянов по две причини:
първата е психологическа (прекалено много разногласия е имал с него и вече не е можел да го търпи); и втората - сигнал към избирателите, че президентът скъсва изцяло със "семейството на Борис Елцин и възпитаника му Касянов". Подобно мнение изказва и Ерик Уигърц от Юнайтид файненшъл груп, предава Ройтерс.

Досегашното правителство ще изпълнява задълженията си до съставянето на нов кабинет, се казва в президентския указ, с който се разпуска правителството.

Касянов стана министър-председател на Русия през май 2000 г. От няколко месеца се говореше за отстраняването му от поста, отбелязва Асошиейтед прес.

Интерфакс предаде, че минути след обявяването на вестта за разпускането на досегашното руско правителство показателите на фондовите борси в Русия са спаднали с от 3 до 5 процента.

Споделяне

Още от Свят