Путин: В редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната

Русия отбеляза Девети май с военни паради и призиви за засилване на способностите си

Путин: В редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната

Русия отбеляза Деня на победата с традиционните мащабни военни паради и гръмки призиви на президента Владимир Путин, който използва годишнините от края на Втората световна война, за да отправи посланията си.

"Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма", каза той в слово пред участниците в парад на Червения площад в Москва, цитиран от ТАСС.

По думите му поуките от Великата отечествена война все още са актуални и "колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение".

"Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност", добави руският лидер.

Наш свещен дълг е да защитим истинските герои от Великата отечествена война, при положение че в редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите, и така извършват "предателство към предците си", заяви президентът на Русия.

За поредна година Русия демонстрира военна мощ на парада. Под музиката на песента “Свещенная война” преминаха руският флаг и легендарното Знаме на победата - червеното знаме, издигнато над Райхстага от бойците на 150-та дивизия през май 1945 година.

Тази година бяха представени най-новите руски открити автомобили "Аурус", както и общо над 130 единици модерно оръжие и военна техника. Парадът започна с легендарния танк от Втората световна война Т-34, който предвождаше преминаването на механизираната колона на Червения площад.

След това преминаха най-новият танк на руската армия "Армата", ракетните системи "Искандер - М", ракетните установки "Смерч", зенитните ракети "Бук-М2" и "Тор-М2". Последни преминаха руските междуконтинентални балистичните ракети "Ярс".

Авиационната част на парада бе отменена заради неблагоприятни атмосферни условия.

На трибуните присъстваха посланиците на САЩ и на Великобритания в руската столица, но не направиха коментари за медиите.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу поздрави по случай Деня на победата военнослужещите и ветераните от страната. По данни на Пенсионния фонд, качени на сайта на трудовото министерство, в Русия към днешна дата живеят близо 75 хиляди ветерани, участвали във войната с хитлеристка Германия, посочва "Економика сегодня", цитиран от БТА.

Военни паради се състояха и в други градове из цяла Русия. Държавни телевизии излъчиха също и шествие в самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна - регион, поддържан според Киев и Запада от Москва. Въоръженият конфликт между сепаратистите и централната власт в Украйна взе близо 13 000 жертви за пет години.

Съветският съюз, чийто приемник е днешната Руска федерация, даде близо 27 милиона жертви във Втората световна война. Победата от 1945 г. бе издигната в ранг на основополагащ патриотичен мит за величието на Русия, припомня Франс прес.

Добивали все повече значение през управлението на Владимир Путин, тържествата протичат тази година при силно напрежение между Русия и Запада и опасения от нова оръжейна надпревара между Москва и Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят