Путин вдигна забраната за доставка на зенитни ракети за Иран

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се отменя забраната за доставка на зенитни ракетни комплекси С-300 за иранската армия, и започна програма за размяна на петрол срещу храни и стоки, съобщи ББС в понеделник.

Под натиска на Запада през 2010 г. Москва спря изпълнението на договор за доставка на модерния по това време комплекс, който Техеран купи три години по-рано срещу 800 милиона долара. Това предизвика сериозно напрежение между руснаците и иранците. 

След сключването на предварителна договорка между водещите сили в света и Иран за ограничаване на иранската ядрена програма Русия изпраща сигнал, че иска да е сред първите, възползвали се от предстоящата окончателна сделка и отмяна на санкциите срещу Техеран, отбелязват наблюдатели.

Високопоставен източник от руското правителство споделя също, че е започнала доставката на зърно, оборудване и строителни материали, срещу които Иран изнася петрол. Преди повече от година се твърдеше, че тази бартерна сделка може да достигне 20 млрд. долара и да позволи на руснаците да получават до 500 000 барела ирански петрол на ден.

Иран е третият по големина купувач на руско зърно, а през септември държавният износител на зърно намали стойността на експорта за иранския пазар до 500 милиона долара годишно.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?