Путин вдигна забраната за доставка на зенитни ракети за Иран

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се отменя забраната за доставка на зенитни ракетни комплекси С-300 за иранската армия, и започна програма за размяна на петрол срещу храни и стоки, съобщи ББС в понеделник.

Под натиска на Запада през 2010 г. Москва спря изпълнението на договор за доставка на модерния по това време комплекс, който Техеран купи три години по-рано срещу 800 милиона долара. Това предизвика сериозно напрежение между руснаците и иранците. 

След сключването на предварителна договорка между водещите сили в света и Иран за ограничаване на иранската ядрена програма Русия изпраща сигнал, че иска да е сред първите, възползвали се от предстоящата окончателна сделка и отмяна на санкциите срещу Техеран, отбелязват наблюдатели.

Високопоставен източник от руското правителство споделя също, че е започнала доставката на зърно, оборудване и строителни материали, срещу които Иран изнася петрол. Преди повече от година се твърдеше, че тази бартерна сделка може да достигне 20 млрд. долара и да позволи на руснаците да получават до 500 000 барела ирански петрол на ден.

Иран е третият по големина купувач на руско зърно, а през септември държавният износител на зърно намали стойността на експорта за иранския пазар до 500 милиона долара годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят