Путин: Военните действия в Украйна да спрат, за да се подготвят хората за зимата

Путин: Военните действия в Украйна да спрат, за да се подготвят хората за зимата

Според президентът на Русия Владимир Путин заяви военните действия в Украйна трябва в скоро време да бъдат преустановени, за да се осигури подготовката на населението за зимата. "Според мен освен Русия никой друг не се замисля за това", каза Путин в телевизионно интервю, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА в неделя.

"Първото и необходимо условие е да се прекратят незабавно бойните действия и да се започне възстановяването на инфраструктурата. Трябва да се попълват запасите, да се извършат необходимите ремонти, да се извърши подготовка за есенно-зимния период", заяви Путин.

Той призова украинските власти да започнат съдържателни и съществени преговори за политическата организация на обществото в Югоизточна Украйна с цел безусловно гарантиране на законните интереси на хората, живеещи там.

Путин прикани западните страни, които поддържат военната операция на Киев в Украйна, да си спомнят за европейските ценности. "Подкрепянето на държавен преврат, на завземането на властта със сила, на потискането с помощта на армията на несъгласните с тези събития - какво е това? Това ли са съвременните европейски ценности?", запита президентът. "Струва ми се, че на нашите колеги трябва да се припомнят собствените им идеали", добави той.

По думите му онези, които смятат, че опълченците, които са подложени на обстрел, ще бездействат, са пленници на някакви илюзии. Кризата в Украйна трябва да послужи за урок и да научи всички, в това число и Запада, да решават въпросите по мирен път, заяви руският лидер.

Той разказа за срещата си с украинския президент Петро Прошенко в Минск и подчерта, че двамата са се договорили, че трагедията в Украйна трябва да приключи бързо по мирен път и по пътя на преговорите. "И нека никога не се повтарят подобни грешки като тези, които бяха допуснати в Украйна по време на завземането на властта със сила", подчерта Путин.

"Онова, което сега се случва, ми се струва, че е абсолютно естествена реакция на хората, които живеят там и които отстояват правата си. Не те първи хванаха оръжията. Това е резултат от драматичното развитие на вътрешнополитическата ситуация и трябва да се отнасяме с уважение към законните права на тези хора", заяви руският президент по повод обстановката в Източна Украйна и населението на тази част на страната.

"Когато срещу хората се разполагат системи за залпов огън, трудно може да се очаква, че хората ще си седят и ще чакат, докато ги избият всички", каза Путин.

"Трябва да имате предвид, че Русия не може да остане безучастна към това, че хората са разстрелвани почти от упор", добави той и обясни, че има предвид не ръководството на Русия, а руския народ. "Съответната реакция, разбира се, е неизбежна, защото там (в Източна Украйна) хората имат роднини, имат приятели и всичко е така взаимосвързано. Така че онези, които планират нещо на Запад или в други страни, трябва да бъдат на една крачка напред в преценката на последствията от онова, което вършат", каза Путин.

Връщайки се на срещата с Порошенко в Минск, той я определи като много добра и доста откровена. Според него Порошенко е такъв партньор, с който може да се води диалог. "Но, разбира се, иска се всичко, за което се договорихме, да бъде приложено на практика", добави Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят