Путин: Връзките между Русия и Турция се възстановяват с бързи темпове

Според Ердоган основно е сътрудничеството в отбранителната промишленост и енергетиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Връзките между Русия и Турция се възстановяват с бързи темпове, Москва се радва на това, заяви в петък руският президент Владимир Путин, след като се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Москва.

По думите на турския лидер пък, в момента основни елементи в сътрудничеството между икономиките на двете страни са отбранителната промишленост и енергетиката.

Икономическото сътрудничество

Ердоган каза, че сътрудничеството между Русия и Турция по строителството на газопровода "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" се развива все по-активно.

Изпълнението на проекта "Турски поток" ще позволи да се увеличат доставките на газ в Турция и да се повиши транзитният потенциал на тази страна, заяви от своя страна Путин, цитиран от ТАСС.

Миналия месец влезе в сила междуправителственото споразумение по мащабния проект за строителство на газовата система "Турски поток", допълни Путин на заседанието на Съвета по сътрудничество на високо равнище между Русия и Турция. Практическото изпълнение на този проект ще позволи да се увеличи обемът на доставки на природен газ за Турция, и да се повиши транзитния ѝ потенциал, каза руският държавен глава.

Путин определи сътрудничеството между двете страни в енергетиката като "истински стратегическо". Той отбеляза, че Турция е вторият по обем потребител на руски газ.

Има добри перспективи за задълбочаване на сътрудничеството в металургията, автомобилостроенето и производството на селскостопанска техника, допълни Путин.

Турция влиза в числото на основните външноикономически партньори на Русия, посочи Путин. Същевременно той отбеляза, че през последните години двустранният стокообмен е намалял. През 2016 г. той намаля почти с една трета, фактически падайки до равнището отпреди десет години, посочи руският президент. Надяваме се, че негативната динамика във взаимната търговия ще може да се преодолее тази година, добави той.

Турция ще създаде в страната инфраструктура за обслужване на банкови карти "Мир", каза още Путин.

Активизирането на двустранните икономически връзки би допринесло за увеличаване на дела на националните валути във взаимните разплащания, ние знаем, че господин президентът /на Турция Реджеп Тайип Ердоган/ активно подкрепя това, посочи руският президент. Конкретна стъпка в това направление ще стане създаването в Турция на инфраструктура за обслужване на банкови карти на руската платежна система "Мир", за което говорихме в тесен състав, добави Путин.

Ердоган пък заяви, че руските компании трябва да бъдат избавени от санкции и ограничения от страна на Запада.

Турция е заинтересована от доставката на руски самолети МС-21 (влязъл в производство нов модел руски пътнически самолет от класа на Боинг 737 и Еърбъс 320 – бел. ред.), посочи още Ердоган. Ние сме заинтересовани и е нужно да осъществим сътрудничество и да привлечем турски индустриалци към доставки на самолети МС-21, които се произвеждат в Русия, отбеляза турският президент.

Военното сътрудничество

По време на същото заседание пък Ердоган акцентира върху военното сътрудничество, което било много важно за двете страни.

Ердоган изтъкна необходимостта от предприемане на съвместни усилия за предотвратяване на кръвопролитието в Сирия. Що се отнася до въпросите на сигурността в нашия район, за това да се спре кръвопролитието в Сирия, аз мисля, че ние сме длъжни да предприемем съвместни усилия, каза Ердоган.

Руският президент Владимир Путин също изтъкна „изпълнената с доверие ефективна работа на военните ведомства и специалните служби на Русия и Турция по въпроса за Сирия“.

"Ние активно работим за решаване на най-острите кризи в света, преди всичко в Сирия", каза руският лидер. "Много приятно е да се отбележи, че никой не очакваше, че на равнище военни ведомства, специални служби, ще се установи такъв изпълнен с доверие, много ефективен диалог", посочи Путин.

Споделяне

Още от Свят