Путин: Взаимодействието с България се опира на традициите на дружба и взаимна симпатия

"Взаимодействието с България се опира на традициите на дружба и взаимна симпатия на народите". Това заяви руският президент Владимир Путин, който в сряда прие акредитивните писма новия български посланик в Москва Бойко Коцев.

 

Путин отбеляза, че през 2013 г. двете страни заедно ще отбелязват 135-годишнината от освобождението на България от османско иго. Сред големите двустранни проекти руския лидер посочи, цитиран от ИТАР ТАСС, подготовката за изграждане на българския участък на газопровода "Южен поток".

 

Бившият зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция Бойко Коцев беше предложен от правителството за посланик в Москва от правителството на ГЕРБ.

 

"Русия безспорно е стратегически партньор за България", заяви Коцев, след като връчи акредитивните си писма на руския президент Владимир Путин.

 

Той коментира пред БНР, че за него ще продължава да бъде приоритет задълбочаването и развитието на двустранните българско-руски отношения във всички области.

 

"Бих поставил акцент върху търговско-икономическото сътрудничество и най-вече – върху това традиционните български стоки да се завърнат на руския пазар и да се повиши търговският стокооборот. Независимо от постигнатото, ще продължим да работим в посока задълбочаване на детския, културния, религиозния и СПА туризма.", каза Бойко Коцев.

 

Koцев посочи още, че "като страна, която има богати исторически връзки с Русия, България работи с местните власти за подобряване на равноправните икономически отношения между двете страни", съобщи пресцентърът  на външно министерство.  

 

Коцев е син на ген. Васил Коцев, най-дългогодишния началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Бившият зам.-вътрешен министър е герой на една от грамите на бившия американски посланик в България Джон Байърли, която изтече наскоро през Wikileaks и bivol.bg. 

 

Според грамата Коцев е бил неформален юридически съветник на убития през 2004 година бос на СИК Стоил Славов. Коцев обаче отрече информацията, като каза, че нито е виждал, нито познавал Славов. Източник на тази информация за американците е бившият шеф на българското контраразузнаване до 2001 година Атанас Атанасов. В грамата на посланик Байърли обаче се заявява, че тези твърдения не се потвърждават от други източници.

 

Доскоро Коцев бе постоянен представител на България в ЕС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?