Путин взе в Кремъл министри, уволнени от правителството му

Руският президент Владимир Путин назначи седем бивши министри за свои помощници. Очаква се този ход да отслаби новото правителство на премиера Дмитрий Медведев и да засили властта на Кремъл, предаде Ройтерс.

С указ, издаден ден след формиране на правителството, Путин потвърди, че близкият му сътрудник Сергей Иванов ще е началник на канцеларията му, а Николай Патрушев запазва поста си на секретар на президентския Съвет за безопасност. И двамата са бивши дългогодишни служители на КГБ.

Бившият министър на вътрешните работи Рашид Нургалиев, чийто мандат бе белязан от полицейско насилие, корупция и нарушения, бе назначен за заместник на Патрушев.

Сред останалите бивши министри, които Путин приюти в Кремъл, са бившият министър на икономиката Елвира Набиулина, на здравеопазването Татяна Голикова, на природните ресурси Юрий Трутнев и на транспорта Игор Левитин.

Едно от липсващите имена от списъка със назначения е на Игор Сечин, енергийния "цар" на Путин в предишното правителство, от когото се очакваше да поеме контрола върху петролната индустрия след връщането на Путин в Кремъл.

Назначенията показват, че Путин, който спечели шестгодишен президентски мандат на 7 май след четири години като премиер, може да използва администрацията си като център на властта, различен от този на правителството, оглавявано от Медведев.

Премиерът Дмитрий Медведев също назначи редица ръководни сътрудници в апарата на правителството на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Първи заместник-ръководител на администрацията на правителството е Сергей Приходко, който до момента заемаше поста помощник на президента.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?