Путин за "Панамските документи": Кампания на Запада за отслабване на Русия

Руският президент се гордее с приятеля си собственик на офшорна империя за 2 милиарда долара и с хора като него

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин определи изтичането на данни от панамска юридическа кантора, довело до разкрития за офшорни сметки и схеми по цял свят, като Той "част от западните усилия за отслабване на Русия".

Путин днес коментира въпроса по време на медийния форум Общоруски народен фронт в Санкт Петербург.

По думите му в изтеклите документи няма елементи за корупция. Той отхвърли приписваните му в тях връзки с офшорни сметки.

Путин припомни, че въпреки че името му не фигурира в нито един от изтеклите документи от панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", западни медии са се впуснали в твърдения за негово участие в офшорни бизнес компании и схеми. Президентът определи тези твърдения като част от оглавявана от САЩ кампания за дезинформация, насочена срещу Русия с цел отслабване на правителството.

Руският президент заяви, че неговият дългогодишен приятел, виолончелистът Сергей Ролдугин, чието име беше споменато в изтеклите документи като притежател на авоари в офшорни фирми на стойност над 2 милиарда долара, не е направил нищо нередно.

Путин каза, че се гордее с Ролдугин и с хора като него. За Ролдугин Путин каза, че той е инвестирал почти всички заработени пари в закупуване на музикални инструменти от чужбина, които е донесъл в Русия. Путин добави, че Ролдугин е инвестирал и почти всички спечелени пари в държавни учреждения, за да допринесе за напредъка на културните проекти в Русия ."Той е човек на изкуството, а много творчески натури в Русия се опитват да правят бизнес и доколкото знам той също прави това. Но какъв е неговият бизнес? Той притежава малък дял в руска компания и печели пари, но не милиарди долари, както се твърди. Тези твърдения са глупости. Няма нищо такова", каза руският президент.

Нашите опоненти са преди всичко обезпокоени от единството и консолидирането на руската нация и от мултикултурния руски народ. Те се опитват да ни разклатят отвътре, да ни направят по-покорни и послушни. Ето защо те създадоха този информационен продукт, каза Путин, визирайки "Панамските документи".

Казаното от руския президент се разминава драстично със съдържащите се в разследването, извършено включително от руски журналисти, факти за фиктивни сделки с акции на най-големите руски държавни компании, необясними "дарения" от крупни руски бизнесмени и кредити от държавни руски банки, чийто доказан с документи общ размер надхвърля 2 милиарда долара, налети в офшорната империя на неговия най-близък приятел-музикант и професор.

"Тези хора претърсиха най-щателно тези данъчни убежища, но моя милост, вашият покорен слуга не фигурираше там. Тогава какво направиха те? Намериха някакви мои познати и някои мои приятели и намекнаха, че в техните действия има корупционен елемент", каза президентът.

"Уикилийкс ни показа, че американски институции и представители стоят зад това разследване", добави той, визирайки съобщението вчера в Туитър, според което авторите на "Панамските документи" са финансирани от американската Агенция за международно развитие и от фондацията на милиардера Джордж Сорос.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят