Путин за първи път в Крим - в Севастопол на военен парад по случай 9 май

Руският президент Владимир Путин ще посети за пръв път Крим, откакто полуостровът бе присъединен към Русия, за да присъства на военен парад за 9 май, когато се чества победата над нацистка Германия, предаде Франс прес.

Путин ще замине за Севастопол, дом на руския Черноморски флот, съобщиха днес в. "Комерсант" и онлайн медията "Газета.Ru", които цитират различни източници, в това число и служител на министерство на отбраната.

Руският президент вероятно ще отиде в Крим, след като вземе участие в основния военен парад на Червения площад в Москва.

Путин ще бъде придружен от руския премиер Дмитрий Медведев според гореспоменатите източници.

Русия и другите страни от бившия СССР честват края на Втората световна война на 9 май, а не на 8-и, както правят страните от Западна Европа.

Риториката, използвана от Русия по повод кризата в Украйна, връща спомена от борбата срещу нацистка Германия, наречена "Велика отечествена война" още от съветско време. Така Москва нарича "фашисти" украинските националисти, които са част от новата власт в Киев.

Руските власти обвиняват Киев, че възхвалява украинския националистически лидер Степан Бандера, който се е бил срещу Съветите и е сътрудничил на германците през Втората световна война, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?