Путин за протеста в Екатеринбург: Да не пренавиваме пружината

В Екатеринбург от началото на седмицата се провеждат протести срещу строителството на храм на Св. Екатерина на мястото на градски парк. За три дни полицията задържа почти 100 противници на строежа, а преградата, която протестиращите се опитаха да премахнат, беше подменена с по-масивна. На четвъртия ден от протестите отношение взе и президентът Владимир Путин, който предложи да се направи допитване сред населението.

"Ако това наистина е мнението на местните жители, а не платени активисти, които са дошли отнякъде, за да вдигат врява и да си направят пиар, непременно трябва да се съобразим", подчерта Путин.

Той добави, че църквата трябва да обединява хората, а не да ги разделя. По думите му, за да се реши въпросът в интерес на всички живеещи в този район, трябва да се проведе допитване, резултатите от което биха показали мнението на мнозинството, на което малцинството трябва да се подчини.

Обаче в такъв случай и интересите на малцинството трябва да бъдат взети предвид, добави Путин.

"Не трябва да пренавиваме пружината, да не се караме взаимно, а да седнем и да се договорим. Градските власти трябва да намерят оптимално решение за жителите", каза Путин, посочвайки, че ако църквата все пак бъде построена, строителите трябва да направят парк на друго място.

По рано в четвъртък говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл смята за оправдан силовия сценарий срещу провокациите в Екатеринбург. "Там също не мина без тези, които провокират, това предизвиква ответни действия на силовите ведомства. Но там се провежда и разяснителна кампания", каза той.

Протестите срещу построяването на църквата "Света Екатерина" на площада до Свердловския драматичен театър в центъра на Екатеринбург започнаха в понеделник. Храмът трябва да бъде издигнат до 2023 г., когато ще се празнува 300-годишнината на града. Заради неодобрението на местните жители началото на строежа многократно се отлагаше.

Протестът продължи и след изявлението на Путин. Властите са изпратили на място мобилните полицейски сили с особено предназначение, става ясно от публикации в Туитър .

Пред московската резиденция на руския патриарх Кирил бе закачен плакат "Извинете се за ЕКБ". Отговорност за акцията пое "Асоциация Народна съпротива".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят