Путин за протеста в Екатеринбург: Да не пренавиваме пружината

В Екатеринбург от началото на седмицата се провеждат протести срещу строителството на храм на Св. Екатерина на мястото на градски парк. За три дни полицията задържа почти 100 противници на строежа, а преградата, която протестиращите се опитаха да премахнат, беше подменена с по-масивна. На четвъртия ден от протестите отношение взе и президентът Владимир Путин, който предложи да се направи допитване сред населението.

"Ако това наистина е мнението на местните жители, а не платени активисти, които са дошли отнякъде, за да вдигат врява и да си направят пиар, непременно трябва да се съобразим", подчерта Путин.

Той добави, че църквата трябва да обединява хората, а не да ги разделя. По думите му, за да се реши въпросът в интерес на всички живеещи в този район, трябва да се проведе допитване, резултатите от което биха показали мнението на мнозинството, на което малцинството трябва да се подчини.

Обаче в такъв случай и интересите на малцинството трябва да бъдат взети предвид, добави Путин.

"Не трябва да пренавиваме пружината, да не се караме взаимно, а да седнем и да се договорим. Градските власти трябва да намерят оптимално решение за жителите", каза Путин, посочвайки, че ако църквата все пак бъде построена, строителите трябва да направят парк на друго място.

По рано в четвъртък говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл смята за оправдан силовия сценарий срещу провокациите в Екатеринбург. "Там също не мина без тези, които провокират, това предизвиква ответни действия на силовите ведомства. Но там се провежда и разяснителна кампания", каза той.

Протестите срещу построяването на църквата "Света Екатерина" на площада до Свердловския драматичен театър в центъра на Екатеринбург започнаха в понеделник. Храмът трябва да бъде издигнат до 2023 г., когато ще се празнува 300-годишнината на града. Заради неодобрението на местните жители началото на строежа многократно се отлагаше.

Протестът продължи и след изявлението на Путин. Властите са изпратили на място мобилните полицейски сили с особено предназначение, става ясно от публикации в Туитър .

Пред московската резиденция на руския патриарх Кирил бе закачен плакат "Извинете се за ЕКБ". Отговорност за акцията пое "Асоциация Народна съпротива".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?