Путин: За връщане на Южен поток са нужни железобетонни юридически гаранции

Засега е сигурна само една тръба на "Турски поток" – за местна консумация

Путин: За връщане на Южен поток са нужни железобетонни юридически гаранции

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта Южен поток, но са необходими железобетонни юридически гаранции. Това заяви руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Това бяха първите руско-турски преговори на най-високо равнище от ноември миналата година, когато отношенията между двете страни влязоха в дълбока криза заради сваления руски боен самолет на границата между Турция и Сирия. Визитата на Ердоган стана възможна след изразеното от него неотдавна съжаление за свалянето на бомбардировача и поднесените извинения на семействата на загиналите. Русия пък бе една от първите държави, осъдили военния опит за преврат в Турция. Първото посещение зад граница за турския държавен глава след този опит е именно в Русия.

В навечерието на посещението в интервю за ТАСС Ердоган го определи като историческо и изрази надежда, че на преговорите с "моя приятел Владимир" ще бъде открита нова страница в двустранните отношения.

Казаното от двамата президенти на пресконференцията след първия им разговор на четири очи показва, че двустранните отношения наистина излизат от кризата, в която бяха изпаднали. Определението "историческо" обаче засега изглежда донякъде пресилено. Подновяването на "Турски поток" е решено, но само за една тръба, която да доставя газ за вътрешна турска консумация. За повече, тръби, които да доставят руски газ за ЕС, обаче не може да се говори, тъй като за тях, също като при Южен поток ще са нужни европейски гаранции.

Силно интересуващият Анкара въпрос за отстъпка от цената на руския газ не е бил обсъден.

А по думите на руския президент предстои трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция.

Очевидно трудно преодолими са и противоречията между двете страни по темата Сирия.

Южен поток и Турски поток

"Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма", заяви по време на пресконференцията Путин по повод перспективите през Южен поток.

Реализацията на проекта Турски поток за доставка на газ за Турция не подлежи на съмнение, тя може да започне в скоро време, заяви руският държавен глава.

"Отначало гледахме на Турски поток дори не като на алтернатива на Южен поток, а като възможност за разширяване на сътрудничеството в газовата сфера и с Турция, и с Европа. Една част от Турски поток беше предвидена изключително за вътрешните потребители в Турция във връзка с нарастващата потребност и растежа на икономиката на страната. Днес говорихме за това, тази част въобще не подлежи на никакво съмнение, тя може да започне да се реализира в съвсем скоро време", изтъкна руският президент, цитиран от ТАСС.

"Газпром" вече е започнал преговори с турската страна по реализацията на Турски поток, уточни руският министър на енергетиката Александър Новак. Строителството на първия участък от газопровода може да приключи през втората половина на 2019 година, каза той, подчертавайки обаче, че без европейски гаранции може да става въпрос за изграждането само на една тръба от Турски поток.

Путин посочи, че турското правителство е взело политически решения по проектите АЕЦ Аккую и газопровода Турски поток.

Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток, отбеляза турският президент Ердоган след срещата си с руския си колега.

По-рано във вторник турското министерство на енергетиката и природните ресурси съобщи, че в Санкт Петербург президентът на Турция може да обсъди въпроса за отстъпка от цената на газа при реализирането на Турски, отдавна бил на дневен ред. По думите на Александър Новак обаче двамата президенти не са обсъждали този въпрос.

По данни на турски медии от януари 2015 г. турските частни компании плащат 390 долара за 1000 кубични метра руски газ. От януари до май тази година Турция е внесла от Русия 10,14 милиарда куб. метра газ спрямо 11,22 милиарда куб. метра за първите пет месеца на 2015 г.

През 2015 г. Турция е внесла 26,78 милиарда куб. метра руски газ спрямо близо 27 милиарда през 2014 г.

Делът на руския газ в общия внос на газ в Турция от януари до май 2016 г. е бил 50,84 на сто.

Съживяване на икономическото сътрудничество

На пресконференцията Ердоган увери, че страната му възнамерява да достигне годишен стокообмен с Русия от 100 милиарда долара.

Русия възнамерява поетапно да отменя ограниченията спрямо турските компании, допълни Путин.

Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети, изтъкна руският държавен глава.

Той отбеляза, че очаква трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция. "Процесът е започнал, но ще отнеме известно време", подчерта Путин.

Путин: Само с демократични средства може да има промени в Сирия

Промени в Сирия могат да настъпят само с демократични средства, каза Владимир Путин.

"Изхождаме от това, че демократични преобразования [в Сирия] могат да бъдат постигнати само с демократични средства", заяви Путин и подчерта, че това е принципната позиция на Русия. Той отбеляза, че становищата на Москва и Анкара по сирийската криза не винаги са съвпадали, но двамата с турския си колега са решили този въпрос да бъде обсъден на равнище външни министри и шефове на специални служби.

"Ще обменяме информация и ще потърсим решение", каза руският лидер.

Русия и Турция споделят разбирането, че борбата срещу тероризма трябва да бъде "най-важният елемент" от съвместната работа на двете страни, продължи Путин. Той каза, че с Ердоган са разменили мнения по някои международни въпроси и че след пресконференцията двамата допълнително ще обсъдят сирийската тема.

Путин съобщи, че Русия е помогнала за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, което сторила по молба на САЩ, отправена преди няколко месеца. Руският президент подчерта, че освобождаването на американеца не е станало след "някаква специална операция", нито е бил плащан откуп. "Ние просто се договорихме с властите в Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна", каза Путин и обясни, че това е било сторено "единствено по съображения от хуманитарен характер".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?